Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

12. 10. 2017. 18:08 >> 17:37
1

NA NIVOU ZEMALJA EU

Skoro 21 milion državne pomoći u 2016.

Vlada Crne Gore danas je usvojila Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u 2016. i Izvještaj o radu Komisije za kontrolu državne pomoći za 2016. godinu.

Saopšteno je da je u prošle godine u Crnoj Gori dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu od 20.714.840,80 eura, što u odnosu na ukupno dodijeljenu državnu pomoć u 2015. predstavlja smanjenje od 11,39 odsto.

Naglašeno je i da je dodijeljena državna pomoć na nivou prosjeka zemalja Evropske unije.

"Od ukupno dodijeljene pomoći u 2016. godini 63,08 odsto dodijeljeno je malim i srednjim preduzećima, odnosno za zapošljavanje, što je okarakterisano kao nastavak pozitivnog trenda", saopšteno je iz Vlade.

Utvrđen Predlog zakona o finansijskom lizingu

Na današnjoj sjednici Vlade utvrđen je i Predlog zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno – garantnim poslovima.

"Ovim dokumentom se prvi put uređuju poslovi faktoringa (način obavljanja tih poslova, sadržina ugovora o faktoringu, prava i obaveze učesnika u poslu), kao i otkup dospjelih potraživanja. Pored toga, unapređuje se postojeći regulatorni okvir iz oblasti pružanja finansijskih usluga, čime se stvara osnova za njihov dalji razvoj. Takođe, u režim regulisanja i supervizije, pored već regulisanih subjekata (banke, mikrokreditne finansijske institucije, kreditno-garantni fondovi i platne institucije), uključuju se i drugi najznačajniji pružaoci finansijskih usluga – lizing društva, faktoring društva i društva za otkup potraživanja. Regulacijom ovih subjekata stvaraju se ujednačeniji uslovi poslovanja svih učesnika na finansijskom tržištu, omogućava se mikro, malim i srednjim privrednim društvima bolji pristup sredstvima za poboljšanje likvidnosti i unapređuje se postojeći zakonodavni okvir kojim se uređuju poslovi lizinga", pojasnili su iz Vlade.

Vlada je na današjoj sjednici donijela Odluku o donošenju izmjena i dopuna Detaljnog prostornog plana za koridor dalekovoda 400 KV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl 500 KV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora u dijelu detaljne razrade lokacije.

"Izmjenama se pristupilo u cilju stvaranja uslova za izgradnju trafostanice Lastva, pri čemu se zadržavaju kapaciteti od opšteg interesa, a kreiraju povoljnija i fleksibilnija prostorna i investiciona rješenja", naveli su iz Vlade.

Takođe, usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma. Konstatovano je da se većina projekata realizuju ugovorenom dinamikom i u skladu sa Investicionim programima kao i Kapitalnim budžetom za 2017. godinu, kao i da je potrebno ubrzati realizaciju planiranih aktivnosti na projektima na sjeveru Crne Gore.

"Vlada je prihvatila Sporazum o donošenju lokalnog planskog dokumenta i donijela Odluku o izradi Detaljnog urbanističkog plana „Maljevik”. Kako se radi o prostoru u opštini Bar za koji postoji interesovanje za značajnije ulaganje u turističke kapacitete najviše kategorije, a trenutno je bez važeće detaljne razrade koja bi omogućila izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, Vlada i Opština Bar sporazumjeli su se da Vlada donese DUP „Maljevik“", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније