Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

14. 10. 2017. 17:25   >>  16:55

PODACI CBCG

Manji platni promet u septembru

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u septembru iznosila je 2,51 milijardu eura, oko 10,7 odsto manje nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 44,45 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.

U RTGS (Real Time Gross Settlement) sistemu obavljaju se pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS (Deferred Net Settlement) sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

"U septembru je za 21 radni dan realizovano 2,87 miliona naloga u nacionalnom platnom prometu, od čega u RTGS i DNS sistemu 30,76 odsto, a 69,24 odsto u internom", navodi se u izvještaju CBCG.

U septembru je za 10,71 hiljadu minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније