Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

17. 10. 2017. 07:55 >> 07:25

SAOPŠTIO MONSTAT

Otkupljeno 14,8 miliona € proizvoda

Vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda u prvih osam mjeseci ove godine iznosi 14,8 miliona eura, što je 6,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Monstata.

Poljoprivrednici smatraju da bi bolja i organizovanija saradnja sa trgovačkim lancima dovela do većeg otkupa i boljeg plasmana domaćih proizvoda.

"Koliko se god trgovački lanci trudili da pomognu poljoprivrednicima, za sada nijesu zamajac koji bi pokrenuo poljoprivredu. Proizvođači su očekivali da će oni biti veći pokretač, ali za sada je daleko od toga", rekao je Pobjedi poljoprivrednik iz Zete i nekadašnji predsjednik Udruženja proizvođača tog područja, Mladen Aligrudić.

On je dodao da je rijetko koji trgovački lanac napravio dogovor sa domaćim proizvođačima, dok znaju da se dogovore sa stranim, koji za trgovačke kompanije rade unaprijed.

"Ne znam u kome je problem, ali bi trebalo da se dogovorimo. Očekivalo se puno da će domaći lanci plasirati mnogo više naših proizvoda, ali mi se čini da su im usta puna priče 'jedimo domaće, plasirajmo domaće', ali je malo realizovano", smatra Aligrudić.

On je kazao da su pojedini trgovački lanci napravili dogovor sa pojedinim velikim proizvođačima.

"Mali proizvođači moraju naći način da se udruže u neku organizaciju ili kooperativu, jer je trgovcima interesantan samo proizvođač koji dnevno može da proizvede veće količine robe", poručio je Aligrudić.

On je naveo da bi neko morao pokrenuti inicijativu za otpočinjanje planske proizvodnje

"Ostaje žal da domaći proizvođači, uz sve podrške Ministarstva poljoprivrede i prednosti koje nudi ovaj teren, pokrivaju 15 do 20 odsto potreba domaćeg tržišta", rekao je Aligrudić.

On je upozorio da trgovački lanci uvoze poljoprivredne proizvode ne samo u periodu kada domaći proizvođači nemaju robu.

"Oni uvoze i kad imamo domaću robu. Domaći proizvođači, koji su jako krhki, na taj način se slome, jer je njihova konkurentnost slaba", upozorio je Aligrudić i dodao da ima i pozitivnih primjera, tako da su pojedini lanci finansirali proizvodnju određenih proizvođača.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније