Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

20. 10. 2017. 14:22 >> 13:53

BIVŠI RADNICI KAP-A

Pozvali Vladu da im isplati otpremnine

Pregovarački tim bivših radnika penzionera Kombinata aluminijuma (KAP) pozvao je Vladu da odmah pristupi isplati pripadajućih otpremnina, s obzirom na ishod prvostepene presude Osnovnog suda donijete u korist nekadašnjih zaposlenih.

Predstavnik bivših radnika KAP-a, Nikola Raković, kazao je da su poslali pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem su pozvali Vladu da odmah pristupi isplati pripadajućih otpremnina svih radnika KAP-a, bez obzira da li su učestvovali u postupku ili ne.

"Takođe, zahtijevamo da se okonča dalja agonija radnika i da Vlada odustane od podnošenja žalbe i daljeg prolongiranja sudskog postupka, jer bi to prouzrokovalo samo dodatno finansijsko opterećenje po državu i građane po osnovu sudskih troškova i zateznih kamata", rekao je Raković agenciji Mina biznis.

On je naveo da traže hitan sastanak sa Markovićem zbog postizanja dogovora i ispunjenja njihovih zahtjeva.

Osnovni sud je 13. oktobra donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika KAP-a, kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otpremine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza.

Presudu u korist grupe od 305 od ukupno 414 radnika, koji godinama čekaju na isplatu otpremina, donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u tom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac.

Iznosi otpremnina se kreću od šest do 14 hiljada eura za pojedine tužioce penzionere koji su od suda određeni u skladu sa socijalnim programom od 2009. godine.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godini, njih 414, potražuju 5,45 miliona eura otpremina u skladu sa Zaonom o izmirenju obaveza, koji nikada nije sproveden u praksi. Taj iznos biće uvećan za kamate i sudske troškove.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju nakon uvođenja stečaja u drugoj polovini 2013. godine se petkom okupljaju ispred Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније