Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

20. 10. 2017. 15:49   >>  15:18

ZA PROŠLU GODINU

Fondu PIO pozitivno mišljenje DRI

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na finansijsku i reviziju pravilnosti finansijskog izvještaja Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za prošlu godinu.

U konačnom izvještaju o reviziji navodi se da je finansijskom revizijom utvrđeno da su finansijski izvještaji Fonda za prošlu godinu u svim materijalno značajnim aspektima pripremljeni u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja i da po svim značajnim pitanjima ne sadrže bitne materijalne greške.

"Revizijom pravilnosti utvrđeno je da su poslovne aktivnosti u svim materijalno značajnim aspektima, u najvećoj mjeri, usklađene sa zakonskim i podzakonskim propisima, koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori, pa u skladu sa tim, nadležni kolegijum izražava pozitivno mišljenje", navodi se u izvještaju objavljenom na sajtu DRI.

Zakonom o budžetu Crne Gore za prošlu godinu, ukupna sredstva za Fond PIO su planirana u iznosu od 444,27 miliona eura.

Planirana sredstva su, peusmjeravanjima, umanjena za iznos od 40,7 miliona eura, od čega u okviru Fonda PIO u iznosu od 1,56 miliona eura, a drugim potrošačkim jedinicama od 39,14 miliona eura.

"Preusmjeravanja planiranih sredstava obavljena su u skladu sa članom 45 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, tako da je tekući budžet namijenjen za finansiranje potreba Fonda PIO za prošlu godinu iznosio 405,13 miliona eura", navodi se u izvještaju.

Kada su u pitanju obaveze i potraživanja, DRI je utvrdila da Fond PIO godinama obračunava, a ne uplaćuje, doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje penzionera Fondu zdravstva.

"S obzirom da se radi o dva javna fonda, koji su kao potrošačke jedinice državnog budžeta uključeni u sistem državnog trezora, potrebno je preispitati mogućnost da se dosadašnji dug riješi putem cesije u okviru konsolidacije završnog računa budžeta ili da se izmjenom zakona ukine obaveza iz člana 6, stav 1, tačka 16 Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje", poručili su iz DRI.

DRI je dala preporuka da se za potraživanja starija od deset godina obavi njihova ispravka vrijednosti u skladu sa zakonom.

Kod kontrolisanih ostalih tekućih izdataka, revizijom nijesu utvrđene nepravilnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније