Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

21. 10. 2017. 22:57 >> 22:26

NA MONTENEGROBERZI

Suprotni indeksi i blagi rast prometa

Suprotni smjerovi indeksa i blagi rast prometa obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, neznatno je oslabio na 836,09 poena, dok je MONEX blago porastao na 10.894,67 bodova.

Ukupan promet je iznosio 139,76 hiljada eura i bio je 12 odsto veći od prošlosedmičnog. Promet je realizovan kroz 115 transakcija, a najveći udio u njemu imale su dionice Luke Bar.

Rasle su akcije Poslovno logističkog centra Morača 16,3 odsto na 2,5 eura, Solane "Bajo Sekulić" 7,6 odsto na 1,55 eura, Luke Bar 4,2 odsto na 30 centi i Port of Adrie 3,8 odsto na 13,7 centi.

Gubile su dionice Hotelske grupe Budvanska rivijera 7,4 odsto na 5,65 eura, Jugopetrola neznatno na 11,8 eura, Plantaža 5,2 odsto na 14,7 centi i Zetatransa 2,9 odsto na 50,51 cent.

Akcije Instituta "Simo Milošević" ostale su na prošlosedmičnom nivou od 25,55 eura.

Trgovano je i dionicama Crnogorskog Telekoma, Ulcinjske rivijere i Marine Bar, koje su u petak koštale 1,95 eura, odnosno 9,25 eura i 1,7 eura. Cijene akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Barske plovidbe i Rudnika boksita na kraju sedmičnog trgovanja iznosile su 64 centa, odnosno 20,01 cent i deset centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 8,9 hiljada eura, a trgovano je Trendom, koji je na sedmičnom nivou neznatno oslabio na 9,01 cent.

Državna revizorska institucija (DRI) ove sedmice je dala pozitivno mišljenje, sa skretanjem pažnje, na finansijsku reviziju Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, a uslovno na reviziju pravilnosti.

U konačnom izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta, koji je DRI dostavila parlamentu, navodi se da je finansijskom revizijom utvrđeno da je taj akt pripremljen u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave.

U izvještaju je navedeno da su prihodi, rashodi i stanje gotovine realno i objektivno iskazani predloženim zakonom i da ne sadrže materijalno značajne greške i odstupanja.

Predlogom zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu je, kako se navodi, iskazan deficit na gotovinskoj osnovi u iznosu od 134,98 miliona eura.

Finansiranje deficita obezbijeđeno je kroz neto pozajmice u iznosu 116,44 miliona eura, prodajom imovine u iznosu 4,22 miliona i iz gotovinskih depozita od 14,31 milion. Revizijom je utvrđeno da gotovinski deficit budžeta i prilive od prodaje državne imovine treba uvećati 409,66 hiljada eura, tako da gotovinski deficit iznosi 135,39 miliona, prilivi od prodaje imovine 4,63 miliona, a stanje gotovine na 31. decembar prošle godine 5,53 miliona eura.

Iz DRI su kazali da je Predlogom zakona o završnom računu budžeta korigovani gotovinski deficit iskazan u iznosu 122,29 miliona eura, tako što je gotovinski deficit korigovan za neto promjene neizmirenih obaveza u iznosu 12,69 miliona eura.

Sedmicu je, između ostalog, obilježio i izvještaj nezavisnog procjenitelja o blokovima u crnogorskom podmorju, kojima upravlja kompanija Energean Oil & Gas, kojim se potvrđuje procjene da Crna Gora "sjedi" na čvorištu dragocjenih resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana.

Glavni izvršni direktor kompanije, Mathios Rigas, kazao je da je to područje ostalo u značajnoj mjeri neistraženo i pored toga što ima, kako se čini, aktivni naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena.

"U zapadnom podmorju Jadrana, ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode već preko 50 godina i smatramo da se ista ležista protežu i u podmorju Crne Gore", rekao je Rigas.

Iz kompanije Energean Oil & Gas su saopštili da je završena izrada prvog dijela izvještaja nezavisnog procjenitelja o resursima koje kompanija ima na ugovornom području u podmorju Crne Gore. Izvještaj je radila holandska kuća Netherland Sewell & Associates.

Ove sedmice je na Svetom Stefanu održan Global Citizen forum o mogućnostima u doba neizvjesnosti, na kojem je bilo riječi i o ekonomskim temama, prije svega realizaciji programa sticanja ekonomskog državljanstva.

Na forumu je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, ocijenio da je realizacija tog programa jedna od razvojnih šansi za Crnu Goru, koja bi joj mogla donijeti brojne benefite, u prvom redu finansijska sredstva za razvojne projekte.

"Dobro osmišljen, konkurentan i transparentan program, sa strogim postupkom provjere aplikanata, može donijeti brojne benefite Crnoj Gori, u prvom redu finansijska sredstva koja se mogu koristiti za razvojne projekte prvenstveno na sjeveru, kao i otvaranje novih radnih mjesta i ravnomjerniji regionalni razvoj", rekao je Radulović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније