Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

24. 10. 2017. 14:06   >>  14:03

PROGRAM ZA ŽENE I MLADE

Hiljadu nezaposlenih naučilo da pokrene biznis

U Crnoj Gori je, tokom trogodišnjeg sprovođenja Operativnog program "Razvoj ljudskih resursa" 2012-2013, više od hiljadu nezaposlenih žena i mladih osposobljeno za pokretanje i razvoj preduzetništva, kao i pisanje biznis plana.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, naveo je da je Program počeo da se realizuje u decembru 2014. godine, a zvanično se završava 31. decembra ove godine.

"Tokom ovog perioda Crna Gora je na raspolaganju imala oko 5,8 miliona eura za realizaciju prioritetnih aktivnosti, definisanih u Programu, koje su od posebnog značaja, jer podržavaju ključne izazove sa kojima se država, ali i cijela Evropa suočavaju", rekao je Purišć na konferenciji za medije o rezultatima Programa.

On je pojasnio da se ti izazovi odnose na oblasti zapošljavanja, obrazopvanja, istraživanja i socijalne inkluzije.

"Tu prije svega mislim na uključivanje nezaposlenih lica na tržište rada, poboljšanje njihove zapošljivosti i prilagođavanja kroz obrazovanje i osposobljavanje, na jačanje socijalne inkluzije kroz uključivanje na tržište rada lica sa invaliditetom i romske i egipćanske (RE) populacije, kao i na bolje povezivanje akademske i biznis zajednice i razmjenu znanja", saopštio je Purišić.

Kako je rekao, tokom posljednje tri godine 40 projekata je dobilo mogućnost finansiranja u okviru Programa, od kojih su neki već realizovani, a neki se privode kraju.

Purišič je ocijenio da je zavidan bvroj postignutih rezultata tokom sprovođenja Programa.

"Kroz 20 različitih projekata više od hiljadu nezaposlenih žena i mladih je, putem obuke kod izabranih poslodavca i kroz mentorstva i praksu, osposobljeno za pokretanje i razvoj preduzetništva, kao i pisanje biznis plana u oblasti socijalnog preduzentištva i upravljanju socijalnim preduzećem za pisanje i sprovođenje projekata", saopštio je Purišić.

On je naveo da je više od 300 pripadnika RE populacije prošlo obuku i radionice sa ciljem profesionalnog usavršavanja.

"Njih oko 20 zaposleno je u oblasti medija i zanata, a 43 je dobilo mogućnost stažiranja kod odabranih poslodavaca", precizirao je Purišić. On je naveo da da je više od 80 lica sa indaliditetom osposobljeno za rad na računarima i u oblastima preduzetništva.

Pomoćnica ministra prosvjete, Mubera Kurpejović, rekla je da je taj resor u okviru ovog Programa realizovao dva projekta, koja su fokusirana na srednje stručno obrazovanje.

Ona je pojasnila da se jedan projekat odnosio na modernizaciju obrazovnih programa i obuku nastavnika, a drugi na na nabavku opreme. "Sigurno da nije bilo ovih sredstava mi se ne bi u ovako kratkom roku pohvaliti ovakvim rezultatima", navela je Kurpejović.

Prema njenim riječima, paralelno da tim aktivnostima, intezivno rade na implementaciji dualnog obrazovanja.

Konferenciju su organizovali ministarstva rada i socijalnog staranja, prosvjete, o nauke i o finansija Crne Gore kao institucije koje čine Operativnu strukturu za IPA komponentu IV. Nakon konferencije za medije, otvoren je Sajam projekata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније