Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 02. 2013. 18:48   >>  18:46

UNAPRJEĐENJE SARADNJE

Zajedno protiv sive ekonomije

Ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić i direktor Poreske uprava Milan Lakićević sastali su se danas sa predsjednikom Unije poslodavaca Crne Gore, Predragom Mitrovićem i njegovim najbližim saradnicima.

Glavna tema sastanka se odnosila na mogućnosti daljeg unapređenja saradnje.

 Ministar Žugić je naglasio da Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore u poslodavcima vide partnere koji, ukazivanjem na ključne prepreke razvoju biznis, doprinose boljem planiranju ekonomske politike. U tom smislu je dogovoreno učešće predstavnika UPCG u kreiranju regulatornog okvira. 

 

Ministar je istakao posebno zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici UPCG članovi tima koji će raditi na suzbijanju sive ekonomije koja šteti kako javnim finansijama, tako i zdravom dijelu privrede.

 Sagovornici su saglasni da treba raditi na proširenju poreskog obuhvata i unapređenju poreske discipline. Predstavnici UPCG iznijeli su sumnju da će najavljeno povećanje kazni  dati željene efekte i ukazali na nužnost neselektivnog pristupa inspekcijskih organa i dosljedne primjene propisa, dok je ministar Žugić podvukao da cilj Ministarstva finansija nije punjenje državne kase već uspostavljanje sistema koji će podstaći poreske obveznike da regularno posluju.

 Diskutovano je i o predlogu povećanja minimalne zarade i dogovorena priprema detaljne analize, uz pomoć koje će se postići načelan dogovor, a potom će se definitivna odluka donijeti na narednoj sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore. Predstavnici UPCG smatraju da nivo minimalne zarade treba „vezati“ za granicu siromaštva, dok predstavnici Ministarstva smatraju da ona treba da bude nešto viša (ali ne preko 200 eura).

 Dogovoreno je intenziviranje saradnje Poreske uprave i UPCG na ponovnom aktuelizovanju  kampanje „Stop radu na crno“, kao i u ostalim oblastima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније