Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2017. 08:00   >>  07:27

ĐIKANOVIĆ OCIJENIO

Zakonom do inovativnosti i konkurentnosti

Predlog zakona o tržištu kapitala, koji je Vlada usvojila u četvrtak, pruža šire mogućnosti za inovativnost i konkurentnost svih učesnika i korisnika finansijskih usluga, ocijenio je predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), Zoran Đikanović.

"Obuhvatnije se tretiraju finansijski instrumenti i uvode nova mjesta trgovanja kroz kreiranje novih platformi - multilateralne platforme za trgovanje i vanberzansko trgovanje", rekao je Đikanović Pobjedi.

Druga novina se, kako je naveo, odnosi na kreiranje panevropskog tržišta koje pruža okvir za dublje tržište kapitala. To znači da će količina materijala za trgovanje biti veća i likvidnije tržište kapitala.

"Povećava se količina kapitala koji se koristi za trgovanje", objasnio je Đikanović.

On je saopštio da će investiciona društva imati na raspolaganju znatno širi spektar investicionih usluga - brokerske, dilerski poslovi, investiciono savjetovanje, upravljanje portfeljem, kastodi usluge, upravljanje platformama za trgovanje.

"Brojne odredbe zakona su u funkciji bolje zaštite klijenata investicionih društava, kako kroz pravila poslovnog ponašanja, tako i uspostavljanjem fonda za zaštitu investitora kako bi se dodatno osigurala sredstva klijenata", rekao je Đikanović.

Globalni trend digitalizacije i razvoj IC tehnologija učinio je, prema riječima Đikanovića, da se i finansijska tržišta mijenjaju.

"Mijenjaju se potrebe korisnika i onih koji pružaju finansijske usluge", smatra Đikanović.

Predlog zakona ima 424 člana na 210 stranica i uskoro će se naći u parlamentu, jer se njegovo usvajanje očekuje najkasnije do kraja godine.

U opoziciji smatraju da je zakon prepisan, nerazumljiv i da će tržište gurnuti u još veći minus.

Poslanik opozicije Mladen Bojanić, za Pobjedu je kazao da je predloženi zakon prepisan bez mjere i ukusa i da ne odgovara crnogorskim potrebama ni po formi ni po sadržini.

"Umjesto da se ozbiljno poradi na reformi posrnulog tržišta, kako bi se povratilo povjerenje i podigla atraktivnost, dobili smo predlog zakona koji je daleko od stepena razvoja i stanja našeg tržišta kapitala i koji je prenormiran, nerazumljiv i teško primjenljiv, bez obzira što se odlaže primjena mnogih odredbi do prijema Crne Gore u Evropsku uniju (EU)", tvrdi Bojanić.

On smatra da će, ako u ovom obliku bude usvojen, zakon napraviti mnoge dileme i odvratiti potencijalno zainteresovane.

"Radi se o lošem zakonu za crnogorsko tržište kapitala, koji će dobiti očekivani plus od evropskih birokrata i, suprotno tvrdnjama zakonopisaca, gurnuti domaće tržišta u još veći minus", kazao je Bojanić.

Poslanik opozicije i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, Aleksandar Damjanović, smatra da se dosta zakasnilo u pokušaju da se kroz izmjenu zakonskog okvira vrati povjerenje u tržište kapitala i uvede kakav-takav red u poslovanje hartijama od vrijednosti na crnogorskom tržištu.

"Punih 17 godina nakon što je donešen važeći Zakon o hartijama od vrijednosti, deset godina od takozvanog berzanskog buma, a potom kraha tržišta, i više od tri godine nakon prvobitne javne rasprave o nacrtu zakona, Vlada je konačno utvrdila predlog zakona koji sveobuhvatnošću ima namjeru da 'pokrije' sve aspekte kompleksnog tržišta, ali suštinski ne garantuje osnove za neophodna institucionalna poboljšanja, naročito regulatornog okvira", saopštio je Damjanović.

On je dodao da se radi o izuzetno obimnom tekstu koji je neophodno podrobno analizirati.

"Da stvari budu još čudnije, predlogom se želi produžiti mandat Komisiji, odnosno članovima, iako im je već istekao, što predstavlja svojevrsnu prijetnju za validnost svih donesenih radnji i odluka u posljednje vrijeme", zaključio je Damjanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније