Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

02. 11. 2017. 09:02 >> 19:57
6

DARMANOVIĆ - ALIJEV

Azerbejdžan jedan od najznačajnijih investitora

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, sreo se u Bakuu sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom. Darmanović je razgovarao i sa azerbejdžanskim premijerom Arturom Rasizadeom, ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadjarovim i ministrom ekonomije Šahinom Mustafajevim.

Tokom susreta dvojice zvaničnika saopšteno je da su partnerski odnosi dvije države utemeljeni na uspješnoj ekononskoj saradnji.

Alijev je kazao da je projekat Portonovi, projekt prijateljstva dvije države. To je za sada najveća investicija Azerbjedžana u našoj zemlji, u kojoj kompanija Azmont planira da ulozi oko 620 miliona eura.

U razgovoru sa predsjednikom Alijevim, ocijenjeno je da su dvije države, zahvaljujući redovnim susretima na najvišim nivoima, brojnim radnim kontaktima i nizom potpisanih bilateralnih sporazuma, u periodu od uspostavljanja diplomatskih odnosa, uspjele da ostvare zavidan stepen međusobnog razumijevanja i saradnje.

Darmanović je čestitao na realizaciji projekta istorijskog značaja “Željeznica - Put svile“, odnosno otvaranje željezničke pruge Baku-Tbilisi-Kars, koja povezuje Azerbejdžan-Gruziju-Tursku, ali i Zapad sa Istokom.

Kazao je da je Azarbejdžan jedan od najznačajnijih stranih investitora u Crnoj Gori i naglasio značaj realizacije vrijednih infrastrukturnih projekata, koji doprinose afirmaciji naše države kao atraktivne investicione destinacije.

Alijev je izrazio zadovoljstvo odnosima dvije države, utemeljenim na prijateljstvu i uspješnoj ekonomskoj saradnji, te čestitao Crnoj Gori na realizaciji spoljnopolitičkih prioriteta- članstva u NATO i progresu ostvarenom na putu integracije u EU, pohvalivši vrlo konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu.

„Naglasio je da je potrebno identifikovati nove projekte saradnje u oblastima turizma, energetike, transporta, poljoprivrede. U nastavku podvukao je važnost strateške povezanosti Azerbejdžana sa više država članica EU, ističući značaj njegove zemlje kao energetskog partnera EU“, navodi se u saopštenju.

Ekonomska saradnja potvrda strateškog partnerstva

Saradnja Crne Gore i Azerbejdžana u oblasti ekonomije potvrda je strateškog partnerstva, ocijenjeno je u razgovoru ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa azerbejdžanskim premijerom Arturom Rasizadeom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je danas u Bakuu, pored susreta sa predsjednikom Azerbejdžana, imao sastanke sa Rasizadeom, ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadjarovim ministrom ekonomije Šahinom Mustafajevim.

"Tokom sastanka sa Rasizadeom, ocijenjeno je da je uspostavljena saradnja u oblasti ekonomije između Crne Gore i Azerbejdžana potvrda strateškog partnerstva“, kaže se u saopštenju.

To se, kako se navodi, potvrđuje kroz realizaciju dva veoma važna projekta - investicija u turistički kompleks u Kumboru i dovođenje azerbejdžanskog prirodnog gasa do obala Jonskog i Jadranskog mora, što će omogućiti diverzifikaciju energetskih izvora za Crnu Goru i zemlje regiona.

Darmanović je ocijenio da započeti projekti potvrđuju spremnost dvije države za jačanje, prvenstveno ekonomske saradnje, što je potvrđeno potpisivanjem nizabilateralnih sporazuma.

"Izrazio je očekivanje da će predstojeće posjete predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića otvoriti novu perspektivu saradnje u različitim oblastima“, kaže se u saopštenju.

Rasizede je, kako se navodi, pohvalio saradnju dvije države i izrazio zadovoljstvo što jedna od najvećih investicija u Crnoj Gori, kakva je projekat Portonovi, dolazi upravo iz Azerbejdžana što će dodatno osnažiti veze i partnerstvo dvije zemlje.

Darmanović je sa Mamadjarovim razgovarao o dinamici razvoja započetih infrastrukturnih i projekata u oblasti energetike, kao i mogućnostima buduće saradnje u oblastima turizma, infrastrukture, poljoprivrede, obrazovanja i nauke, sporta, kao i zaštite životne sredine.

"S tim u vezi, ocijenjeno je da će predstojeće održavanje bilateralnih političkih konsultacija biti prilika za identifikaciju konkretnih projekata od obostranog interesa“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, sagovornici su se osvrnuli i na ostvarenu saradnju na multilateralnom planu, kao i na značaj implementacije potpisanih bilateranih sporazuma koji će doprinijeti daljem razvoju međudržavne saradnje.

"Tokom razgovora sa Mustafajevim, konstatovano je da će predstojeće zasijedanje Međuvladine mješovite komisije za ekonomsku saradnju dati podsticaj za realizaciju novih projekata koji će osnažiti sveukupne odnose“, navodi se u saopštenju.

Tokom boravka u Azerbejdžanu, Darmanović je posjetio Univerzitet „ADA“ i razgovarao sa rektorom Hafizom Pashajevim.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније