Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

05. 11. 2017. 20:58 >> 20:27
2

FUNKCIONERKA EBRD

Impresivni rezultati Regionalnog vodovoda

Direktorica za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Šarlota Ruhe impresionirana je postignutim poslovnim rezultatima Regionalnog vodovoda u periodu od 2014-2017. godine.

Ona je, u razgovoru sa poslovodstvom RVCP, iskazala očekivanje da će se nastavkom reformi u samom preduzeću, ali i vodovodnom sektoru u cjelini, uspostaviti savremeni standardi upravljanja ovim važnim sektorom, a za što će EBRD i dalje pružati odlučnu podršku, prije svega razvojnim projektima u sektoru vodosnabdjevanja.

Ruhe je danas sa novoizabranim šefom kancelarije EBRD za Crnu Goru Jap Sprejem posjetila JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”. 

Ova posjeta, kako su saopštili iz Regionalnog vodovoda, rezultat je dugogodišnje kvalitetne saradnje ovog državnog preduzeća i EBRD koja je od 2007. godine partner JP „Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje“ na projektu izgradnje regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje kroz  obezbjeđenje kreditnih sredstava u iznosu od 18 miliona eura.

"JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ sve svoje kreditne obaveze prema EBRD izmiruje na vrijeme. Saradnja na izgradnji regionalnog vodovodnog sistema poslužila je kao osnov da Banka, na inicijativu Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, 2015. godine podrži novi projekat izrade Studije reforme vodovodnog sektora Crne Gore. EBRD je obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od oko 90.000 eura za izradu ove Studije, koju nakon međunarodnog tendera relizuje italijanska kompanija Studio Mayone sa italijanskim i crnogorskim članovima konzorcijuma", navodi se u saopštenju.

Cilj projekta je, kako objašnjavaju iz RVCP, kreiranje modela optimizacije poslovanja vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju, s obzirom na činjenicu da se sadašnji model pokazao u svakom pogledu disfunkcionalan i neodrživ, a posebno ne dugoročno uz sve izazove koje nas očekuju, naročito kada je u pitanju upravljanje vodama u kontekstu posljedica globalnih klimatskih promjena. 

Koko je nakon sastanka izjavio direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić, poslovni rezultati koje posljednjih godina postiže ovo preduzeće su i danas ocijenjeni kao potvrda opravdanosti vizije nastavka saradnje između EBRD i Regionalnog vodovoda kroz dalju finansijsku podršku u realizaciji razvojnih projekata koje će Regionalni vodovod u saradnji sa crnogorskom Vladom uskoro pokrenuti:

"Spajanje opštine Herceg Novi na RVS, nastavak gradnje 2.faze RVS, fabrike vode, kao i izgradnja lokalne vodvodne mreže za nekoliko desetina hiljada objekata na Crnogorskom primorju koji nijesu spojeni na vodovodne sisteme kojim upravljaju ViK-ovi, itd. Zaključeno je da je Crna Gora značajno unaprijedila svoje institucionalne kapacitete i da se sa pravom mogu istaći poslovni uspjesi državnog menadžmenta u zahtjevnim tehničko-tehnološkom privrednim sistemima kao što je regionalni vodovodni sistem za Crnogorsko primorje”, ističe Jevrić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније