Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

06. 11. 2017. 22:31 >> 22:01

CRNA GORA - EU

Napredak poljoprivrede na evropskom putu

Crna Gora je napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) u oblasti poljoprivrede, ocijenjeno je danas u Briselu, na desetom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Navodi se da du predstavnici tog resora prezentovali napredak koji je ostvaren od prethodnog sastanka održanog u Podgorici u oktobru prošle godine, u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva.

"Predstavnici Evropske komisije (EK) u oblastima vezanim za tri pregovaračka poglavlja, što je posebno značajno s obzirom da su dosadašnje obaveze iz pristupanja bile veoma zahtjevne", kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako su kazali, istaknuta potreba da se nastavi zajednički i posvećen rad, jer slijedi još intenzivnija faza daljeg usklađivanja sa EU politikom, implementacije usvojenih propisa, a sve u cilju pripreme, kako institucija, tako i poljoprivrednih proizvođača za EU. 

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da su sprovedene sve aktivnosti koje su u skladu sa akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13.

Oni su, kako se navodi, iskoristili su priliku da predstavnike EK upoznaju i sa novinama u Agrobudžetu za ovu godinu, a koje su koncipirane u pravcu usklađivanja sa EU politikama, a istovremeno pažljivo usklađene sa mogućnostima i potrebama crnogorskih poljoprivrednika. 

Navodi se da je dio izvještaja bio posvećen aktivnostima koje su pokazatelj napretka u oblastima bezbjednosti hrane i ribarstva. 

Ističe se da su posebno izdvojeni napori Vlade Crne Gore u proces akreditacije operativne strukture kako bi se zvanično otpočelo sa sprovođenjem Programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u okviru IPARD II 2014-2020 (IPARD II programa), i kroz koji će crnogorskoj poljoprivredi, odnosno proizvođačima, biti na raspolaganju 39 miliona EUR bespovratne podrške iz pretpristupnih fondova.

"Sastanak Pododbora bio je prilika da se predstavnicima EK obave razgovori na teme značajne za poljoprivredne proizvođače, u dijelu dinamike usklađivanja crnogorske poljoprivrede sa standardima EU, usvajanja novih zakona, i ono što je najvažnije – kvalitetnu implementaciju tih propisa", navodi se u saopštenju,

Navodi se da je posebno je istaknuta važnost usklađivanja regulative u oblasti poljoprivrede, jer iza toga stoji priprema za uvajanje i primjenu standarda EU, što u krajnjem ima opipljive benefite za poljoprivrednike i građane Crne Gore.

"Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Evropske komisije izrazili su obostrano zadovoljstvo zbog dobre saradnje na institucionalnom nivou, koja će, kako je ocijenjeno, biti značajan faktor uspjeha i u daljim zajedničkim aktivnostima na planu razvoja crnogorske poljoprivrede", kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније