Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

07. 11. 2017. 18:34 >> 18:03
4

SVE VEĆE INTERESOVANJE

CG da pojača turističku promociju u Sloveniji

Ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije, Zdravko Počivalšek, preporučio je Crnoj Gori da pojača promociju na slovenačkom emitivnom turističkom tržištu, jer su, kako je kazao, Slovenci sve više zainteresovani za Crnu Goru, posebno u periodima izvan glavne turističke sezone.

Počivalšek se danas u Podgorici sastao sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutinom Simovićem.

Slovenački ministar, kako je saopšteno iz Vlade, kazao je da će turistička privreda Slovenije snažno nastupati na crnogorskom tržištu, jer se turisti iz Crne Gore veoma cijene i uvažavaju, imajući u vidu da se njihov broj i dužina boravka u Sloveniji iz godine u godinu značajno povećava.

"Simović je konstatovao da su Crna Gora i Slovenija važni partneri. Zahvalio je ministru Počivalšeku na podršci Slovenije u integracionim procesima Crne Gore, odnosno snažnoj političkoj podršci našoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi, koja se, između ostalog, manifestuje kroz značajnu ekspertsku pomoć u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Zahvalio je i na pomoći koju je Slovenija pružala kao kontakt država NATO-a za Crnu Goru. Slovenija je bila druga zemlja na svijetu, a prva članica EU, koja je ratifikovala sporazum o članstvu Crne Gore u NATO", saopšteno je iz Vlade.

Simović je istakao da Crna Gora posebno cijeni i to što je Slovenija važan davalac razvojne pomoći Crnoj Gori, naglasivši da su bilateralni odnosi dvije zemlje prijateljski i izvanredni i da postoji značaj prostor za dodatno unapređenje, posebno u ekonomskom dijelu.

Simović i Počivalšek su, kako se navodi razmjenili iskustva i predloge za saradnju u oblastima poljoprivrede, drvoprerade, šumarstva, trgovine, turizma, razvoja i podršce malim i srednjim preduzećima, infrastrukture i privlačenja direktnih stranih investicija.

"Potpredsjednik Simović je slovenačku delegaciju informisao o dva važna sistemska zakona koji se pripremaju u Crnoj Gori, zakon o privatno-javnom partnerstvu i zakon o koncesijama. Kazao je da bi Crnoj Gori posebno značajna bila iskustva Slovenije u tim oblastima", navodi se u saopštenju.

Slovenački ministar je predstavio modele podrške koju Slovenija pruža malim i srednjim preduzećima i izvoznicima, kao i povlasticama koje obezbjeđuje direktnim stranim investitorima. Takođe, predstavio je i modele koncesija koje Slovenija primjenjuje u upravljanju dobrima od javnog interesa.

"Obostrano je konstatovano da su otvoreni i konkretni razgovori, kakav je ovaj, odlika samo prijateljskih zemalja, koje održavaju i unaprijeđuju ionako već dobre odnose", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније