Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

09. 11. 2017. 08:05   >>  07:37

IZMJENE ZAKONA

Opštine bi pola poreza na zarade

Opštine traže da im od poreza na zarade pripadne 50 odsto prihoda umjesto dosadašnjih 12 odsto, koliko je predviđeno zakonom, kazao je Pobjedi generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, odgovarajući na pitanje koji su njihovi prijedlozi za izmjene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Kazao je da je Zajednica opština bila uključena u rad međuresorske radne grupe, koju je zbog pripreme zakona formiralo Ministarstvo finansija. Odbor za finansiranje lokalne samouprave Zajednice opština dostavio je prijedloge Ministarstvu finansija i sada se čeka nacrt zakona.

Bojadžić pojašnjava da po važećem rješenju svim opštinama pripada 12 odsto ukupnih prihoda od poreza na zarade, osim glavnom gradu 13 i prijestonici 16 odsto.

"Zahtjev za povećanje procenta pripadnosti opštinama po osnovu ovog poreza u direktnoj je vezi sa nivoom nadležnosti lokalnih samouprava. U opštinama u regionu po tom osnovu pripada znatno više prihoda. U Srbiji, na primjer, 77 odsto, osim Beograda gdje je 66 odsto, u Hrvatskoj 60, a u Sloveniji 54 odsto", objašnjava Bojadžić i ističe da to nije jedini zahtjev, te da traže unapređenje sistema fiskalne egalizacije opština.

"Tražimo više novca u egalizacionom fondu i unapređenje kriterijuma za raspodjelu, naročito zbog značaja tog fonda za opštine sa nižim fiskalnim kapacitetom na sjeveru", pojasnio je generalni sekretar.

Na spisku zahtjeva je i formiranje revolving fonda.

“To je mehanizam podrške opštinama za predfinansiranje EU projekata, čime će se doprinijeti rješavanju problema sa kojim se lokalne samouprave susrijeću prilikom obezbjeđivanja sredstava za realizaciju EU projekata. Formiranjem ovog fonda uspostaviće se važan mehanizam koji će omogućiti opštinama da uspješnije koriste sredstva EU fondova, uz obavezu vraćanja pozajmljenog novca fondu odmah nakon odobravanja finansijskog izvještaja od ugovornog tijela i povlačenja EU sredstava”, kaže Bojadžić i dodaje da, prema informacijama kojima raspolažu, Vlada ima pozitivan stav prema ovom prijedlogu, što je saopštio i premijer nedavno u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније