Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

10. 11. 2017. 22:59 >> 22:26

DANILOVGRAD

Simović posjetio potencijalnog korisnika IPARD-a

Sredstva Evropske unije (EU) dobra su prilika za dalji razvoj poljoprivredih gazdinstava, saopšteno je tokom posjete resornog ministra Milutina Simovića stočarskoj farmi u Danilovgradu.

Simović je, nakon što je na gazdinstvu jednog od najvećih crnogorskih proizvođača povrća, Veselina Jovovića u Danilovgradu, održao konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je Vlada stvorila preduslove da crnogorski poljoprivrednici mogu koristiti IPARD sredstva podrške EU, obišao još jednog poljoprivrednika u Danilovgradu. 

Kao još jednog potencijalnog korisnika IPARD sredstava bespovratne podrške, Simović je, sa saradnicima i predsjednikom Opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem, obišao stočarsku farmu Milana Ikovića u mjestu Sige. 

“Milan i njegova supruga Tanja na farmi drže ukupno 95 grla goveda, od čega je 61 muznih krava, 13 priplodnih (steonih) junica i 21 grlo teladi i junadi. Riječ je o jednoj od najsavremenijih farmi u Crnoj Gori, prema EU standardima, na kojoj je zastupljen slobodan sistem držanja sa posebnim objektom za mužu”, kaže se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

Kako se navodi, prosječna količina mlijeka po grlu, na godišnjem nivou, iznosi više od 7.000 litara, a Ikovići većinu kabaste stočne hrane (sijeno i silaža) pripremaju sami. 

“Obrađuju 27,5 hektara (ha) zemljišta, od čega je 2,5 ha u njihovoj svojini, a 25 ha pod zakup”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da su, kroz brojne razvojne projekte i programe podrške (MIDAS, IPARD like), podržani za nabavku priplodnih grla, mehanizacije i priključaka, izgradnju i adaptaciju objekata, nabavku i proširenje izmuzišta. 

Navodi se da oni, kroz mjere Agrobudžeta, imaju direktnu podršku po grlu, za priplodne junice i direktnu podršku za ratarske kulture.

Takođe su, dodaje se, kroz javne pozive podržani za izgradnju prostora za lagerovanje stajnjaka, nabavku mljekarske opreme, priplodnih grla, priključne mehanizacije i kopanje bunara.

Simović je danas razgovarao sa farmerom, sagledavajući razvojni put njegovog gazdinstva, ali i dalje planove za unaprjeđenje i postizanje veće konkuretnosti. 

On je ponovio da će podrška kroz IPARD program biti namijenjena poljoprivrednim proizvođačima iz više sektora, i to kroz podršku investicijama (u iznosu od 60 do 70 odsto investicije) u poljoprivredna gazdinstva iz oblasti stočarstva, mljekarstva, biljne proizvodnje, pčelarstva i akvakulture. 

Kako je kazao, kroz IPARD će se podržavati i prerađivački kapaciteti iz više sektora. 

Simović je naglasio još jednom da su sredstva iz IPARD programa namijenjena jačanju kapaciteta poljoprivrednog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, usklađivanju sa pravilima, standardima i praksama EU, kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju uslova života u ruralnim sredinama. 

Kako se navodi u saopštenju, Simović je izrazio nadu da će što više poljoprivrednika u Crnoj Gori iskoristiti šansu koju imaju kroz ovaj vid podrške Vlade Crne Gore i EU. 

“Istakao je da će u procesu povlačenja sredstava iz IPARD-a poljoprivrednici imati i dalje značajnu pomoć od stručnih i savjetodavnih službi Ministarstva, u dijelu pripreme kvalitetnih projekata i aplikacija”, saopšteno je iz MPRR.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније