Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 11. 2017. 19:35   >>  19:06

ZBOG PLATA

Sindikalci nezadovoljni budžetom

Za ekonomskog analitičara Vasilija Kostića, budžetska projekcija koju je Vlada predstavila, realno je optimistična, ali upozorava da se mora naći način za sanaciju deficita. U sindikalnim organizacijama projekcijama nijesu zadovoljni, tim prije što se nastavljaju mjere štednje koje će onemogućiti povećanje plata. Brine ih i povećanje PDV-a.

Nakon što je devet predstavnika Vlade iznijelo pred javnost budyetsku projekciju za narednu godinu - na javnosti je da sudi.

"Budžet je ove godine ukupno planiran nešto manje, desetak miliona, nego ovogodišnji, što u simboličkom smislu više znači nego u nominalnom. U simboličkom o budućem racionalnom ponašanju Vlade. Kada govorimo o zaduživanju, što nas najvise interesuje, za sljedeću godinu je planirano značajno manje zaduženje", ocjenjuje ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

I dok je za Vladu realan i domaćinski, za Kostića je, moglo bi se reći, razvojno optimističan. Ne misli da je loše ni to što su kapitalna ulaganja generator deficita, ali druge riječi za deficit nema no da je loš pa loš.

"Iz bilo koje sfere da dolazi deficit budžeta je deficit i on gura ekonomiju ka zaduživanju", kaže Kostić.

Podsjetimo, zaduživanje je, izmedju ostalog, u ekonomiju uguralo ove godine mjere stednje i one će tu ostati do 2020. godine.

"Da li su te mjere štednje dobro odmjerene u socijalnom smislu - to je drugo pitanje i o tome bi se moglo razgovarati", smatra Kostić.

O njima smo i razgovarali ali sa sindikalnim predstavnicima. I dok budžet kaže - plate neće rasti, u Sindikatu zdravstva kažu da od rasta ne odustaju.

"Nas ne brine to što se ne opredeljuje veći iznos za povećanje zarada. I kada smo štrajkovali, isto su se našla sredstva. Sindikat je dobio zadatak da da svoju projekciju i mi smo to napravili. To ćemo dostaviti sljedeće nedjelje i nadam se da ćemo veoma brzo dovesti do zajedničkog rješenja", kazala je Ljiljana Krivokapić iz Sindikata zdravstva.

Zato što ni na vidiku rješenje ne naziru, u Sindikatu javne uprave ne kriju nezadovoljstvo zbog najave da plate neće rasti:

"Mi ćemo kroz nase mogucnosti pokušati da izvrsimo pritisak na Vladu da promjeni svoju odluku ili revidira prosto iz razlofaga i pored niskih plata u odnosu na režije smatramo da ta odluka je nerealna", kaže Nenad Rakočević iz Sindikata javne uprave.

I dok se sa odlukama upoznajemo, baš onu koja se zavukla, izvlače u sindikatu prosvjete.

"Vidimo ovim budyetom jedino obecanje od svega toga je da nam neće smanjiti plate a na drugoj strani rast stope PDV-a sa 19 na 21 još više će urušiti nas ionako težak položaj jer povecanje cijena zivotnih namirnica komunalije struje vode telefona dovešće do toga da položaj prosvjetnih radnika i svih praktično zaposlenih u državi bude još gori nego što je bio", kazao je Zvonko Pavićević iz Sindikata prosvjete.

A koliko ima smisla ovo pomenuti najbolje opominje takozvani domino efekat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније