Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 11. 2017. 21:30   >>  23:30 2

ŠVERC DUVANA

CG godišnje gubi 35 miliona eura?

Crna Gora godišnje gubi i do 35 miliona eura u budžetu zbog šverca cigareta, tvrdi poslanik Aleksandar Damjanović. Iz Uprave carina je, u emisiji "Okvir" RTCG, saopšteno da je za deset mjeseci ove godine naplaćeno 46 miliona eura akciza na cigarete, skoro 12 odsto više nego prošle godine.

22:45 Predrag Drecun je ocijenio da je siva ekonomija bila nužno zlo, ali da može da se riješi podizanjem nivoa privrednog rasta, odnosno jačanjem realne ekonomije.

22:40 Damjanović je ocijenio da siva ekonomija i neviđeni šverc cigareta korespondira sa propašću Duvanskog kombinata u Podgorici.

22:35 Janković je ocijenio da je i u razvijenim i sređenim ekonomijama prisutan značajno visok procenat sivog tržišta cigareta.

22:03 Ekonomski analitičar Predrag Drecun podsjetio je da je "vrlo jako i žilavo" sivo tržište u svim sferama formirano još devedesetih godina prošlog vijeka, za vrijeme sankcija.

"Država je još tada evidentirala da je to jedan značajan socijalni ventil. Imali ste veliki broj preduzeća koja su otišla u stečaj, radnici su ostali bez posla i ljudi su bukvalno išli na sivo tržište kako bi preživjeli. I nijedna vlada se nije na pravi način uhvatila u koštac sa sivim tržištem jer bi donekle presjekla granu na kojoj sjedi.", ocijenio je Drecun.

21:50 Janković je kazao da je prošle godine ocarinjeno i regularno prodato 950 tona cigareta.

"Ako smo za 950 tona naplatili 46 miliona akciza, onda mislim da je predimenzionirana projekcija obima sive ekonomije kod nas.", kazao je Janković. On tvrdi da u Crnoj Gori ne postoje egzaktni podaci koji će, u ovom momentu, kvalitetno moći da prikažu taj procenat.

21:40 Damjanović tvrdi da se na crnogorskom tržištu proda cigareta na godišnjem novou, u vrijednosti 150 miliona eura.

"Imamo najmanje 35 miliona eura oštećenog budžeta sivom ekonomijom, odnosno crnim tržištem ili švercom duvana u Crnoj Gori godišnje", kazao je Damjanović.  

21:35 Poslanik Aleksandar Damjanović naglasio je da državne institucije imaju načina da utvrde tačnu potrošnju cigareta u Crnoj Gori, odnosno kolika je razlika u potrošnji cigareta i onome što su cigarete sa akciznom markicom, odnosno razlika vezana za cigarete koje su bez akcizne markice, odnosno na crno uvezene u Crnu Goru. 

"Prema veoma pouzdanim podacima, vidi se da je sivo tržište u Crnoj Gori na nivou ne 30 odsto, već vjerovatno 35 - 40, a možda i više procenata.", naveo je Damjanović.

21:20 Janković je kazao da će za decembar, na osnovu već preuzetih obaveza uvoznika, biti naplaćeno skoro 5 miliona eura, 24 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

"To će biti neki procenat od 12 odsto povećane naplate akciza na duvanske proizvode u 2016. u odnosu na 2015. godinu", kazao je Janković.

21:15 Branislav Janković iz Uprave carina kazao je da naplata akciza na cigarete ide veoma dobro.

"Naplaćeno je 46 miliona i 200 hiljada eura za deset mjeseci ove godine. Povećanje akciza od 01.avgusta uslovilo je poskupljenje cigareta u prosjeku 40 centi po paklici.", rekao je Janković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније