Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

20. 11. 2017. 17:51   >>  17:25

MINISTAR RADUNOVIĆ

Godina uspjeha i dobrih trendova u CG

Imajući u vidu dosadašnje rezultate mjera fiskalne konsolidacije, koji se ogledaju u visokim stopama ekonomskog rasta, značajnom povećanju prihoda i zaustavljanje rasta rashoda, već sada možemo reći da je 2017. godina, godina uspjeha i dobrih trenova koje moramo nastaviti u narednom periodu, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

On je danas o aktuelnoj finansijskoj situaciji i fiskalnim projekcijama za naredni srednjoročni period, razgovarao sa timom Jedinice za zemlje kandidate i potencijalne kandidate u Direktoratu za ekonomiju i finansije Evropske komisije, na čelu sa šefom odjeljenja Uve Štamom.

Radunović je saopštio da je Budžet za 2018. godinu koncipiran tako da se oslanja na principe i ciljeve definisane Fiskalnom strategijom, uz davanje podrške razvojnim politikama, ulaganje u obrazovanje i nauku, podsticanje preduzetništva i stvaranja nove vrijednosti u cilju snaženja konkurentnosti.

Napori Vlade su, kako je ministar dodao, prepoznati i od strane Svjetske banke sa kojom su u toku pregovori oko dobijanja podrške budžetu u formi garancije, kao i MMF-a čija je delegacija dala pozitivnu ocjenu dosadašnjih mjera.

"Štam je ukazao da navedeni parametri ukazuju da je došlo do snaženja javnih finansija i da je Crna Gora, odlučnošću u sprovođenju definisanih mjera, poslala pozitivan signal međunarodnim partnerima i investitorima, što se, kako je naveo potvrdilo kroz izvještaje kreditnih rejting agencija. Potrebno je, kako je Štam dodao, da se mjere dosljedno implemetiraju i u narednom trogodišnjem periodu, što će kao pozitivnu posljedicu, osim stabilizacije ukupnog sistema javnih finansija, imati i napredak u pregovaračkom procesu koji se odnosi na fiskalnu i monetarnu politiku", saopšteno je nakon sastanka.

Podsjetimo da je u jesenjim prognozama ekonomskog rasta Crne Gore do kraja godine, EK povećala procenat na 3,9 odsto BDP-a, i time konstatovala napredak na polju stabilizacije javnih finansija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније