Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2017. 18:07   >>  17:36

DRUGI KRUG

Nova prilika za stručno osposobljavanje

Drugi krug prijavljivanja potencijalnih korisnika za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počeće sjutra, i trajaće do petog decembra, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Generalna direktorica direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović kazala je da je Vlada danas usvojila izvještaj o realizaciji tog programa za 2017 - 2018. godinu

Kurpejović je podsjetila da je za ovu godinu oglašeno 10.029 radnih mjesta za stručno osposobljavanje, od čega 60 odsto iz privatnog, a 40 odsto izjavnog sektora.

Prema njenim riječima, ove godine su imali značajno više slobodnih mjesta nego prethodnih godina.

Važno je, kako je navela Kurpejović, da je ustaljen trend broja korisnika.

„Prijavilo se njih 3.241, od čega je 2.969 ostvarilo pravo da se stručno osposobljava u narednoj godini. Samo 272 korisnika nijesu dobila tu priliku, najvjerovatnije jer su, možda, birali kompanije i mjesta koja su bila atraktivnija u odnosu na njihov prosjek koji je jedini kriterijum“, precizirala je Kurpejović.

Kako je kazala, Vlada je danas donijela odluku da ide drugi krug za tih 272 korisnika koji su već prijavljeni, ali nijesu dobili poslodavca.

„Oni će od sjutra do petog decembra biti u prilici da opet biraju poslodavca, kako bismo pokušali da postignemo 100-postotni učinak - da svi prijavljeni potencijalni korisnici ostvare pravo na stručno osposobljavanje“, kazala je Kurpejović.

Ona je podsjetila na analize koje pokazuju da je u protekle četiri godine, od preko 14 hiljada korisnika koliko ih je učestvovalo u programu, njih oko 48 odsto, odnosno skoro sedam hiljada, nastavilo radni angažman.

„Što govori da je program opravdao svoj osnovni cilj, u smislu povećanja zapošljivosti mladih“, dodala je Kurpejović.

Kako je navela, analiza pokazuje da je i ove godine najviše radnih mjesta, oko pet hiljada, oglašeno u Podgorici.

„Samim tim smo imali oko 57 odsto povezanih na teritoriji Podgorice, odnosno centralne regije, 27 odsto u sjevernoj i ostatak u južnoj“, rekla je Kurpejović.

Prema njenim riječima, siguran je trend da svake godine poslodavci oglašavaju najviše radnih mjesta iz oblasti ekonomije, zatim iz prava, a onda slijede jezici i inženjerske nauke.

„Samim tim, pravnici i ekonomisti se najlakše pronalaze kada je u pitanju povezivanje“, dodala je Kurpejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније