Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

03. 12. 2017. 12:00 >> 11:36
4

REAGOVANJE VLADE

Mijovića demantuje stvarnost

Država nije ostala bez novca, u 2018. ne planira smanjenje već povećanje penzija i socijalnih davanja, a budžetom za 2018. planiran je značajan novac za razvojne projekte, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vlada je demantovala jučerašnju izjavu člana Ure Dejana Mijovića, koji je kazao da je država ostala bez para, da je prezadužena, da nema pristupa kreditima i da će stoga građanima dobro pritegnuti kaiš još najmanje tri godine.

Iz Vlade odgovaraju da je Mijović saopštio više neistinitih tvrdnji o rezultatima rada Vlade, kojima pokušava da obmane javnost.

“Netačne su, neosnovane i zlonamjerne tvrdnje „da je država ostala bez para“, „da nema pristup kreditima“ i da će „građanima dobro pritegnuti kaiš“, saopšteno je iz Vlade.

Mijovića, kako kažu u Vladi, ne treba da demantuju oni, s obzirom na činjenicu da je to već učinila stvarnost. Na činjenice, stoga, samo treba podsjetiti, kažu u Vladi.

“Da je država „ostala bez para“, ne bi mogla servisirati redove javne funkcije, poput isplata plata, penzija, socijalnih davanja, finansiranja obrazovanja, zdravstva i dr. To ne samo da se nije dogodilo već je, pored redovnih isplata u servisiranju javnih funkcija, Vlada povećala penzije i socijalna davanja, što na djeli demantuje neistinite tvrdnje koje je izrekao Mijović. Istovremeno, neistina je da Crna Gora „nema pristup kreditima“, jer naš potvrđeni kreditni rejting sa poboljšanim izgledom, stvara pretpostavke za čak još povoljnije refinansiranje postojećih kredita”, navodi se u odgovoru Vlade Crne Gore.

Takođe je, kako ističu, apsloutna neistina klasična politikanska tvrdnja da će Vlada „smanjivati plate, penzije i socijalna davanja, a povećavati sve vrste poreza, kao i da za dugo neće biti para ni za jedan razvojni projekat osim za preskupi djelić autoputa od 40 km iz ničega u nigdje”.

“Kapitalnim budžetom za 2018. godinu predviđeno je finansiranje projekata vrijednosti 287,7 miliona eura, od čega na gradnju prioritetne dionice auto-puta ide 210 miliona. Preostalih 77,7 miliona su projekti Direkcije za saobraćaj (35,1 milion eura) i Direkcije javnih radova (42,6 miliona eura). Najveći dio ovih izdvajanja odnosi se na Sjeverni region. Dakle, za razvojne projekte izdvojene su pozamašnje sume o čemu je javnost pravovremeno i detaljno informisana. Brojke iskazane u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu suprotne su iznijetim neistinitim i paušalnim ocjenama. Tekst predloženog budžeta dostupan je javnosti već više od dvije sedmice”, poručuju iz Vlade.

Kažu i da svoje kontemplacije i kvalifikacije da je „auto-put projekat iz ničega u nigdje“ Mijović i njegova URA treba da objasne, prije svega, građanima Sjevernog regiona kojima je auto-put nasušna potreba.

“Projekat auto-puta već je, u fazi izgradnje, stvorio pozitivne multiplikativne efekte u ekonomiji, i sa ostalim razvojnim projektima u energetici, turizmu i poljoprivredi doprinio snažnom ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti. O tome svjedoče podaci, među ostalim i međunarodnih institucija i organizacija, a ne paušalne i zlonamjerne izjave bez ikakvog utemeljenja”, navodi Vlada u reagovanju.
Da je Mijovićeva izjava da će Vlada u narednim godinama smanjivati plate, penzije i socijalna davanja, apsoluna neistina, dokaz su, kako kaže Vlada, Predog Zakona o budžetu za 2018. godinu, kao i srednjoročna Fiskalna strategija Vlade, koje Mijović treba najprije da pročita da bi se uopšte kvalifikovao da nešto komentariše.

“Vlada, ne samo da neće smanjivati penzije i socijalna davanja, nego ih je povećala u 2017. godini. Penzije će biti povećane u 2018. godini. Pored njihovog uskladjivanja, obezbijeđenio su i drugi vidove podrške najstarijoj popuplaciji. Sa uskladjvanjem penzija ćemo nastaviti i nakon 2018. godine. Takođe, nije tačno, da se predviđa smanjenje zarada zaposlenih u javnom sektoru. Ne samo da to nije predviđeno već će biti očuvana visina zarada zaposlenih u javnom sektoru, a u cilju afirmacije izuzetnih rezultata zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu. Štoviše, obezbijeđen je prvi put poseban fond za nagrade učiteljima, nastavnicima, profesorima, ljekarima itd. za postignute izvanredne rezultate u ovim važnim oblastima”, navodi se u reagovanju.

U poreskoj politici Vlada je, kako navode, sačuvala poreske stope koje imaju najveći uticaj na konkurentost Crne Gore kao investicione destinacije, a to su poreske stope na dohodak i dobit. Nastavljaju, kako ističu, da sagledavaju mogućnosti smanjenja fiskalnog opterećenja rada.

“Da je, suprotno politikantskim izjavama Dejana Mijovića, konkurentnost crnogorske ekonomije poboljšana, govore i podaci referentnih međunarodnih organizacija, poput izvještaja o lakoći poslovanja – Doing Bussines Svjetske banke i Izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma za 2017-2018.godinu. Istovremeno, Crna Gora bilježi kontinuiran rast neto priliva stranih direktnih investija. Srednjoročne projekcije makroekonomskih kretanja u Crnoj Gori, koje je radila ne samo Vlada, već i međunarodne insitucije, poput MMF-a, Evropske Komisije, Svjetske banke, ukazuju na poboljšanje makroekonomskih pokazatelja u srednjem roku, čemu će, upravo donprinijejti rast konkurentnosti i investicija”, poručuju iz Vlade.

Demantuju i Mijovićevu izjavu da su „upravljanje državnim finansijama preuzeli međunarodni finansijski policajci MMF i Svjetska banka”.

“U dosada demantovanim tvrdnjama Mijović je promašio, sportskim rječnikom rečeno cijelu loptu. Ali, pokazuje on da može i bolje i više: ovdje je promašio državu o kojoj govori. Kreditne aranžmane dobijene od MMF-a imaju zemlje regiona poput Albanije i Srbije, ali ne i Crna Gora. Crna Gora nema kreditni aranžman sa MMF-im niti o tome pregovara dok Svjetska banka i razvojna banka godinama odobravaju kreditnu podršku za razvoj našoj zemlji kao članici. Mijović, dakle, ne samo da ne zna već ne umije ni da čita”, zaključuje se u reagovanju Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније