Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2017. 16:06   >>  15:38

TRŽIŠTE KAPITALA

Novim zakonom investitori zaštićeni

Rješenja koja donosi Predlog zakona o tržištu kapitala, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, su usmjerena na stvaranje integrisanog finansijskog tržišta, na kome su investitori efektivno zaštićeni, navodi se u obrazloženju zakona.

Predloženi zakon, kako se navodi u obrazloženju, nastao je kao rezultat analize realnog stanja na finansijskom tržištu, sagledavanja postojećih problema, kao i iskazanih potreba njegovih učesnika za određenim izmjenama koje treba da doprinesu da se ta oblast uredi na adekvatniji i savremeniji način.

Predlog zakona uvodi značajne izmjene na tržištu kapitala među kojima su sveobuhvatnija definicija finansijskog instrumenta i uvođenje novih mjesta trgovanja kroz kreiranje novih platformi za trgovanje.

"Predloženi zakon uvodi i značajno povećanje standarda pružanja usluga i zaštite investitora kroz detaljnije definisanje prava i obaveza u pogledu kategorizacije klijenata, transparentnosti prije i poslije trgovanja i najboljeg izvršenja transakcije", navodi se u tekstu.

Rješenja koja donosi Predlog zakona su, kako se dodaje, usmjerena na stvaranje integrisanog finansijskog tržišta na kome su investitori efektivno zaštićeni i na kome je očuvana efikasnost i jedinstvenost tržišta.

"Cilj Predloga zakona je da dodatno uredi one regulatorne aktivnosti koje su najvažnije za zaštitu investitora, odnosno pravično i uređeno trgovanje hartijama od vrijednosti", dodaje se u obrazloženju.

Zakonom se propisuje cilj, organizacija, upravljanje, članstvo i finansiranje fonda kojim se realizuje usklađivanje sa direktivom Evropske unije (EU) o kompenzacionim šemama.

"Fond služi zaštiti investitora čija su sredstva ili finansijski instrumenti izloženi riziku u slučaju stečaja, odnosno drugih nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema klijentima investicionog društva, ovlašćene kreditne institucije ili društva za upravljanje koji obavljaju usluge ili aktivnosti čuvanja i držanja finansijskih instrumenata i novčanih sredstava", navodi se u tekstu.

S obzirom na to da je pravna regulativa Crne Gore u periodu kontinuiranog usaglašavanja sa propisima EU, kao i zbog izražene težnje kompanija koje su učesnici na finansijskom tržištu da se domaće tržište kapitala učini atraktivnijim kako domaćim, tako i stranim investitorima, ukazala se potreba za donošenjem novog zakona o tržištu kapitala.

"Jedan od osnovnih ciljeva prilikom izrade Predloga zakona, bio je dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom EU iz te oblasti, vodeći računa o budućem pravcu razvoja finansijskog tržišta u Crnoj Gori, u smislu njegovog unaprijeđenja i integracije sa finansijskim tržištima u regionu", navodi se u tekstu.

Predlog zakona je, kako je saopšteno, usaglašen sa međunarodnim principima i standardima u mjeri u kojoj to omogućava dostignuti nivo razvoja finansijskog tržišta u cilju adekvatnijeg regulisanja te oblasti i stvaranje uslova za brži razvoj domaćeg tržišta kapitala.

U poglavlju o zloupotrebi tržišta reguliše se zabrana nepoštenih, manipulativnih i ostalih nedozvoljenih radnji u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti.

"Definiše se pojam insajderske informacije, a bliže se propisuje što se smatra manipulacijom na tržištu, u skladu sa direktivom EU o tržišnim zloupotrebama", zaključuje se u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније