Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2017. 13:40   >>  13:08

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Podrška privrednicima na jednom mjestu

Ministarstvo ekonomije je, u cilju obezbjeđivanja podrške privrednicima, napravilo reorganizaciju svojih sektora i formiralo Direktorat za investiciju, privredu, mala i srednja preduzeća, kako bi omogućilo postojanje jednog šaltera u Ministarstvu za sve potrebne informacije, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na otvaranju Biznis karavana u Podgorici.

"Na taj način ćemo omogućiti da postoje ljudi koji će biti zaduženi da privrednicima pruže podršku u razvoju biznis planova, da im pomažu u izradi aplikacija za kreditna sredstva, da na jednom mjestu imaju informacije o svim kreditnim sredstvima koja su na raspolaganju", kazala je Sekulić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, ona je kazala da, iako je jedan od značajnih ciljeva Biznis karavana podsticanje razvoja privrede u manje razvijenih crnogorskim opštinama, ne možemo zanemariti činjenicu da je Podgorica grad koji je značajan nosilac crnogorske privredne djelatnosti.

"Zato nam je izuzetno važno da i privrednicima koji posluju na teritoriji Podgorice prezentujemo sve vidove podrške koje nudimo - ne samo mi iz Ministarstva ekonomije, već i sa lokalnog nivoa. Započeti, održati i unaprijediti biznis u glavnom gradu nije lako, upravo zbog postojanja jake konkurencije", kazla je ministarka Sekulić i najavila da će u sljedećoj godini biti pokrenut novi projekat koji se odnosi na promociju domaćih proizvoda u domaćim trgovinama.

Gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Slavoljub Stijepović kazao je da je Uprava Glavnog grada u ovom mandatu napravila značajne iskorake u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

"Osnovali smo Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici kao 'one stop shop' kancelariju u kojoj svi aktuelni i potencijalni investitori mogu dobiti potrebne informacije, a dodatni vjetar u jedra smo dali preduzećima na samom početku njihovog poslovanja, obezbjeđujući im besplatan kancelarijski prostor, računovodstvene usluge u prvoj godini rada, refundaciju troškova osnivanja i besplatan konsalting kroz Savjetovalište za žene i mlade u biznisu", kazao je Stijepović.

On je, kako se navodi u saopštenju, dodao da je Glavni grad podržao inicijativu Univerziteta Crne Gore koji je osnovao Kancelariju za inovativno-edukativne, kao i da je prepoznao i pokazao poseban senzibilitet za razvoj ženskog preduzetništva kroz postojanje Savjetovališta za žene i mlade u biznisu.

"Naši stručni timovi predano rade na harmonizaciji gradske Odluke i Vladine Uredbe o biznis zonama, nakon čega će se stvoriti uslovi da se kroz konkretne investicije i otvaranje novih radnih mjesta valorizuje najozbiljniji razvojni resurs u našoj Podgorici", kazao je Stijepović.

Sastanci sa privrednicima već urodili plodom

Šef sektora za demokratsko upravljanje i ekonomiju i životnu sredinu u UNDP-ju Tomica Paović kazao je da je Biznis karavan samo jedna od aktivnosti koju UNPD i Ministarstvo ekonomije zajednički sprovode od 2014, a koje su usmjerene na unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta i eliminisanje biznis barijera.

"Dosadašnja razmjena mišljenja i sugestija sa privrednicima koji su prisustvovali prethodno organizovanim sastancima već urodila plodom u smislu stvaranja nove projektne ideje o čijoj realizaciji tokom sljedeće godine intezivno razgovaramo, a odnosi se na promociju domaćih proizvoda i usluga u funkciji izgradnje nacionalnog brenda", kazao je Paović.

On je podsjetio da UNDP kroz pomenuti projekat pruža podršku razvoju klastera u Crnoj Gori, da ulaže značajne napore u unapređenje položaja postojećih biznis zona u Crnoj Gori, kao i da pružaju podršku u izradi strateških planova razvoja opština.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Ljiljana Filipović kazala je da PKCG kontinuirano radi na ostvarivanju i unapređivanju zajedničkih interesa privrede, pomaže članovima u radu na uvođenju standarda, radi na edukaciji i obrazovanju kadrova.

"Podsjetiću da je Komora i jedna od potpisnica Protokola o zajedničkoj saradnji na unapređenju investicionog ambijenta u Glavnom gradu, a koji, pored ostalog, ima za cilj upravo unapređenje poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća, uklanjanje barijera ekonomskom rastu i razvoju, pružanje podrške biznisu i povećanje ekonomske konkurentnosti", kazala je Filipović.

Ministartsvo ekonomije je, podsjećaju, uz podršku UNDP-ja pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. Osim Podgorice, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik, Žabljak, Cetinje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Budvu i Tivat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније