Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 12. 2017. 13:04 >> 12:33

MMF PORUČUJE

Efikasnije upravljati javnim dugom

Crna Gora je postigla veoma dobre rezultate u unapređenju stanja javnih finansija ali se u narednom periodu posebna pažnja treba posvetiti javnom dugu, saopštili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sa članovima tehničke misije MMF-a, koje predvodi Tordur Johanson, a koji borave u Crnoj Gori radi pružanja podrške Ministarstvu finansija na planu izrade strategije upravljanja javnim dugom sastao se guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić. 

"Guverner Žugić prezentovao je predstavnicima MMF-a najnovije indikatore u bankarskom sektoru i rezultate djelovanja CBCG na planu saniranja ranjivosti u finansijskom sektoru, kao i dokument Preporuke Vladi Crne Gore za ekonomsku politiku u 2018. godini", saopšteno je iz CBCG.

Kako dodaju, poseban segment tog dokumenta odnosi se na preporuke u dijelu fiskalne politike, gdje je CBCG podržala aktivnosti Vlade na planu fiskalne konsolidacije.

"Posebno hrabri odgovoran odnos koji je Vlada pokazala prema javnoj potrošnji, kao i njeno planiranje u skladu sa budžetskim prihodima, što garantuje silazni trend javnog duga u srednjem roku", istakao je Žugić.

Predstavnici MMF-a, ističu iz CBCG, saopštili su da je Crna Gora, odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, kao i zahvaljujući ostvarenom ekonomskom rastu, postigla veoma dobre rezultate na planu unapređenje stanja javnih finansija, ali da se mora posvetiti posebna pažnja javnom dugu.

"U tom pravcu, misija MMF će raditi sa timom Ministarstva finansija na planu iznalaženja načina za efikasnije upravljanje javnim dugom, kako bi se smanjili rizici zaduživanja i unaprijedila reputacija Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније