Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

07. 12. 2017. 13:00 >> 22:46
6

REBALANS BUDŽETA

Vlada pomaže siromašne, MA, ŽPCG...

Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici rebalans budžeta za 2017. godinu, u iznosu od 9,5 miliona eura.

 

Taj novac će, kako je kazao ministar finansija Darko Radunović biti raspodijeljen u više resora. Ministrastvo ekonomije dobiće milion eura, za subvencije za struju “ranjihim kupcima”. Za tekuću budžetsku rezervu opredijeljeno je 490.000 eura.

Ministarstvo saobraćaja, dobiće 7,117 miliona eura. “Od toga 5,2 miliona eura za program civilnog vazduhoplovstva odnosno Montenegro erlajnsu i 1,9 miliona eura za Željeznički prevoz Crne Gore”, pojasnio je ministar finansija.

Zavod za zapošljavanje iz rebalansa dobiće 893.601 eura.

“Radili smo bolje od plana i time obezbijedili više novca, to nam je dalo priliku da dodatna sredstva opredijelimo gdje procijenimo da je najpotrebnije, tačnije da izmirimo obaveze koje su dospjele, te obaveze da ne izmirimo sada čekale bi nas u sljedećoj godini”, kazao je Radunović i dodao da je cilj da u 2018. krenemo sa što manje obaveza.

Ministar je kazao da bi prizemljenje aviona MA napravilo ogromnu štetu budžetu, a ne bi omogućilo da se obavi ugovoreni saobraćaj u decembru i januaru. 

U odnosu na Zakon o budžetu Crne Gore za 2017. godinu, izdaci Tekućeg budžeta uvećani su za 8,61 miliona eura, izdaci državnih fondova uvećani su za 0,89 miliona eura, dok su izdaci transakcija finansiranja i kapitalnog budžeta ostali nepromijenjeni.

Potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović je rekao da Vlada rebalansom izdvaja tek deseti dio uvećanih prihoda kako bi ga državno odgovorno i domaćinski usmjerila na izmirenje već stvorenih odnosno prispjelih obaveza.

Utvrđen Predlog zakona o državnim službenicima i namještenicima

Vlada je danas utvrdila i  Predlog zakona o državnim službenicima i namještenicima čijim donošenjem će se, kako su saopštili, unaprijediti normativni okvir za službenički sistem, u cilju pune primjene principa zapošljavanja po sistemu zasluga i mobilnosti, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou.

"Predlogom zakona se predviđaju izmjene u odnosu na važeća rješenja, naročito u odnosu na postupak raspoređivanja, zapošljavanja, izbora kandidata, ocjenjivanja, na izbor starješine organa uprave i visoki rukovodni kadar, profesionalizaciju Komisije za žalbe i Disciplinske komisije, kao i na uvođenje instituta vršioca dužnosti", poručili su iz Vlade. Objasnili su da će se  primjenom novih rješenja nastaviti sa modernizacija službeničkog sistema u Crnoj Gori, u skladu sa savremenim praksama upravljanja ljudskim resursima. Biće ojačan princip zapošljavanja na osnovu kompetentnosti za upražnjeno radno mjesto, a ujedno će se eliminisati nepotrebni birokratski elementi u procedurama. 

Usvojena Informacija o Predlogu paketa podrške

Vlada je usvojila i Informaciju o Predlogu paketa podrške koji se odnosi na pružanje usluga Crnoj Gori od strane NATO Agencije za komunikacije i informacije (NCIA) u oblasti komunikaciono-informacionog sistema, za 2017.  prihvatila Paket podrške, kojim se dokumentuje specifikacija usluga između Agencije i Crne Gore.

"Time se obezbjeđuje funkcionisanje i održavanje pruženih servisa NCI Agencije, kao i pitanje instalacije NATO zaštićene komunikacione mreže (NS WAN) u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu vanjskih poslova i Direkciji za zaštitu tajnih podataka", kazali su iz Vlade.

Usvojena je i Informacija o prijedlogu Partnerskog sporazuma za sprovođenje projekta ADRION815 - Jedinica za koordinaciju podrške – Podrška upravljanju Strategijom Evropske unije za Jadransko - jonski region (EUSAIR) – Jedinica za koordinaciju podrške za EUSAIR, koji se finansira iz programa Interreg Adrion i prihvaćen tekstSporazuma. 

U sprovođenju Strategije učestvuju Albanija, BiH, Crna Gora, Grčka, Hrvatska Italija, Slovenija i Srbija.

Program transnacionalne saradnje 2014 - 2020 (ADRION) je uspostavljen radi bolje integracije zemalja članica i nečlanica Evropske unije, kao i jačanja ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, koristeći se bogatim prirodnim, kulturnim i ljudskim resursima na teritoriji Jadranskog i Jonskog basena. 

"Jedinica za koordinaciju podrške treba da omogući jačanje institucionalnih kapaciteta ključnih zainteresovanih strana i javnih uprava država uključenih u upravljanje Strategijom.  Ukupni budžet za projekat iznosi 11.501.171,00 eura, od čega se na zemlje članice EU odnosi 9.819.733,00 eura, a na zemlje korisnice IPE 1.681.438,00 eura. Po ovom osnovu Crnoj Gori je opredijeljeno 428.610,00 eura za period 2016 – 2022", naglasili su iz Vlade.

Trojke "častili" 6.000 eura

Na današnjoj sjednici Vlada je odlučila da porodici Marije i Dragutina Jovanović sa Cetinja, povodom rođenja troje djece, iz Tekuće budžetske rezerve uplati iznos od 6.000,00 eura.

 



Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније