Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

08. 12. 2017. 21:01 >> 20:53
10

EKONOMISTI ZA TVCG

Pomoć MA šteta ili korist?

Nakon odluke Vlade da rebalansom budžeta Montenegro erlajnz počasti najvećim parčetom kolača, a socijalno ugrožene samo sa jedan milion eura, postavlja se pitanje da li je taj odnos izbalansiran i da li je u pitanju državna pomoć. EU dozvoljava državnu pomoć tamo gdje postoji osnovana sumnja da tržište samo ne može da dovede do poboljšanja. I kao u svakoj priči i u ovoj ekonomisti ističu zašto smatraju da je potez Vlade dobar ili štetan.

 

U uputstvu Evropske komisije stoji da državna pomoć mora da bude objelodanjena, dokumentovana i jasno objašnjena.

"Nije samo problematično planiranje budžeta i loša osnova tog planiranja pa se tobože neočekivani budžetski prihodi sada raspodjeljuju  malo na subvencije građanima, malo na subvencije firmama koje ne mogu da izdrže konkurenciju niti da posluju. Zabrinjava i činjenica da se radi o vrsti prikrivene državne pomoći", naglasio je za TVCG nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

I dok Damjanović smatra da Vlada tim potezom samo gasi požar, ekonomski analitičar Predrag Drecun Montenegro erlajnz vidi ne samo kao ekonomsku,već i kao stratešku, političku, marketinšku priču Crne Gore. Efekti crnogorske avio kompanije su, tvrdi Drecun, nemjerljivi.

"To je naš vazdušni most, Crna Gora je infrastrukturno vrlo slabo povezana, mi nemamo auto put, mi imamo vazdušnu vezu sa svijetom i morsku. Željeznička je takođe loša, ako nemamo MA mi donekle postajemo slijepo crijevo u potpunosti", istakao je on.

A Vlada je ta koja u potpunosti ima legitimitet da odlučuje šta su prioriteti i koje bi javne kompanije trebalo podržati i pomoći im da se održe na nogama, saglasni su naši sagovornici. Pitanje je kako će Evropska unija reagovati na takav vid pomoći ukoliko ne dobije zadovoljavajuće objašnjanje.

"Danas vi nemate u državama članicama posebne nacionalne agencije ili timove koji se bave državnom pomoći nego je EK direktno odgovorna da prati da li je došlo do kršenja u okviru državne pomoći ", objasnio je ministar evropskih poslova Andrija Pejović.

Aleksandra Jovančević, TVCG



Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније