Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

11. 12. 2017. 11:05 >> 10:46

SIMOVIĆ NAJAVIO

Poljoprivrednicima izdašnija podrška

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović ocijenio je da su u oblasti poljoprivrede u protekloj godini ostvareni vrijedni rezultati, kao i da su stvoreni uslovi koji ulivaju optimizam da se može ostvariti još više.

„Vrijedni domaćini i preduzetnici mogu očekivati još izdašniju podršku Vlade i ministarstva, naših međunarodnih partnera, uz podršku i sa lokalnog nivoa, i uz učešće stručne i naučne zajednice i civilnog sektora“, poručio je Simović na otvaranju Konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja se, u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, održava u Tehnopolisu u Nikšiću.

„Rezultatima i iskoracima koje zajedničkim naporima ostvarujemo, poljoprivreda i ruralni razvoj će biti sve važniji i biće predmet sve izdašnije brige i podrške i sa lokalnog i državnog nivoa, uz sve veću podršku pristupnih fondova EU. I sve to, kao put do podrške, koju će nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji naši proizvođači i naše ruralne sredine imati od evropskog budžeta. Da bi taj put ubrzali moramo zajedno raditi: Vlada, lokalne samouprave, poljoprivredni proizvođači i prerađivači, stručna i naučna zajednica i civilni sektor“ poručio je Simović.

I ova konferencija je, kako je dodao, dobra prilika da svi zajedno razmijene mišljenja, iskustva, daju predloge i sugestije u pravcu daljeg unapređenja konkurentnosti, daljeg jačanja i unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, daljeg unapređenja sistema bezbjednosti hrane.

"Prije svega kao unutrašnje potrebe našeg društva i svih građana, ali i pripreme sektora poljoprivrede za mogućnosti i izazove koji nas očekuju nakon članstva u Evropskoj uniji“, kazao je Simović.

On je istakao da se državna politika u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, postepeno, pažljivo i odgovorno prilagođavala evropskoj poljoprivrednoj politici.

„Zajednički sa našim kolegama iz direktorata Evropske komisije ispunjavamo definisanu agendu. Najnovija i najbolja potvrda toga je i činjenica da smo ispunili sve preduslove i uspješno završili proces akreditacije i potpisali Finansijski sporazum o realizaciji IPARD programa, kroz koji će našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti na raspolaganju 39 miliona eura bespovratne podrške“, kazao je Simović koji je tom prilikom pozvao potencijalne korisnike IPARD-a da: pripremajte projekte – start je veoma blizu!

Na otvaranju konferencije koja će se u Tehnopolisu održavati i sjutra, govorili su i organizatori, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore Ratko Bataković, i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Nacionalna konferencija okupila je značajan broj relevantnih aktera u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, uključujući predstavnike lokalnih samouprava, poljoprivredne proizvođače, prerađivače, nevladine organizacije. Na konferenciji učestvuje oko 90 učesnika iz sedam zemalja regiona: Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Hrvatska i Albanija. U okviru konferencije biće održano više okruglih stolova i radionica na aktuelne teme iz oblasti održivog ruralnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније