Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 12. 2017. 18:28   >>  18:05 1

DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA

Problem piletina iz uvoza

Proizvođač pilećeg mesa Monteživ iz Nikšića, prvu poslovnu godinu završiće, po svoj prilici, uspješno.

Tržištu će biti isporučeno više od dvije stotine tona kvalitetnog pilećeg mesa. U toku su i pregovori za izvoz piletine, kažu u preduzeću.

Ipak, nije da nema teškoća, rekao nam je direktor preduzeća Ranko Perućica i istakavši da je najveći problem nerealno niska cijena pilećeg mesa na domaćem tržištu.

"U velikim trgovinskim lancima mogla se kupiti piletina i po 0,99 eura za kilogram, a sada je od 1,35 do 1,39 eura po kilogramu i takva cijena ne omogućava ni nadoknadu dijela troškova. Veliki problem je piletina iz uvoza", kazao je Perućice.

Zbog niske cijene uvozne piletine domaći proizvođači gotovo da nemaju šansu da prodaju svoj proizvod javnim ustanovama, školama, vrtićima, studentskim domovima i bolnicama, koje raspisuju tendere za nabavku hrane jer je, kako je kazao Perućica, cijena glavni kruterijum kupovine.

"Ponuđač koji ponudi najnižu cijenu dobija posao. Nema uticaja da li je riječ o domaćoj proizvodnji, kvalitetu...pa su u prednosti uvoznici koji nabavljaju pileće meso iz Brazila, Ukrajine , Holandije i ta cijena ne može da se uporedi sa našom", kaže on.

Direktor Uprave za javne nabavke Crne Gore Mersad Mujević rekao je Radiju Crne Gore da pored cijene kao kritetijum za nabavku hrane za javne ustanove važi i ekonomski najprihvatljivija ponuda.

Međutim, kazao je on, diskreciono pravo naručioca je da koristi jedan od ta dva kriterijuma i najčešće je to cijena.

"Ubuduće, ta manjkavost koju su primijetili i naši poljoprivrednici biće izbrisana. Novi zakon će ukinuti cijenu kao jedini kriterijum", riječi su Mujevića.

Mujević očekuje da će novi zakon biti dostavljen parlamentu na usvajanje u prvom kvartalu naredne godine.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније