Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

19. 12. 2017. 15:30 >> 17:12
3

MILIČKOVIĆ PORUČIO

Vlada da odmah isplati A2A

Vladu Crne Gore trebalo bi da se odmah kreditno zaduži 200 miliona eura kod neke inostrane banke, kako bi isplatila italijansku kompaniju A2A i postala vlasnik svih akcija u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), ocijenio je kandidat za predsjednika Crne Gore Vasilije Miličković.

On je danas, na pres konferenciji, kazao da bi isplatom od 200 miliona eura, Vlada Crne Gore postala vlasnik 99 odsto svih akcija u Elektroprivredi.

„To je prvi korak i to Vlada mora da uradi sad i odmah. Drugi korak koji Vlada treba da uradi jeste da postavi novi menadžment i novi bord direktora i da sa njima postigne sporazum da od 250 miliona koje Elektroprivreda ima na svom računu, 200 odvoji i plasira Vladi na kamatu od jedan odsto, kako bi Vlada vratila kredit koji je zadužila prije pola godine“, pojasnio je Miličković u PR Centru.

On je podsjetio da crnogorska Vlada ima sporazum sa kompanijom A2A da im u sedam godišnjih rata ispaćuje po 35 miliona eura.

„Međutim, ako će Vlada to odmah da ispati, kamata se skida i to je nekih 200 milona eura. To znači da se 250 miliona eura svodi na 200 miliona. Od tih 250 miliona, 100 miliona su italijanski, jer oni imaju 41,7 odsto vlasništva u Elektroprivredi. Drugim riječima, mi smo novcem Italijana isplatili Italijane. Dakle, Vlada je 41,7 odsto akcija platila sa 100 miliona koji su italijanski i 100 miliona koliko se zadužila“, objasnio je Miličković.

Kada Vlada preuzme vlasništvo u Elektroprivredi ona, kako je kazao, treba da spremi elaborat za ponudu ozbiljnim strateškim partnerima.

„Švedska, Norveška, veoma su zainteresovane da uđu u energetski sektor Elektroprivrede. Treba im predočiti da Crna Gora ima strašne energetske potencijale. Tek kada bude imala 99 odsto vlasništva u Elektroprivredi, Vlada tek tada može da ide u potragu za strateškim partnerom, koji će da donese između 800 miliona i milijardu eura na žiro račun Elektroprivrede“, naveo je Miličković.

On je pojasnio da bi tada u vlasništvu crnogorske države bilo 51 odsto akcija Elektroprivrede, dok bi strateški partner imao 49 odsto.

„Novac, koji bi donio strateški partner, bio bi rezultat potencijala Elektroprivrede. Oni bi ulagali u proizvodnju koja je prodata. Zamislite da imate neku fabriku i proizvod te fabrike je prodat sljedećih 30 godina. To je sjajno“, rekao je Miličković.

On je istakao da Vlada „lažno“ informiše javnost da je ona vlasnik 41,7 odsto akcija kompanije A2A, koje, kako je pojasnio, čekaju da ih Vlada otkljupljuje.

„Vlada u ovom trenutku ne raspolaže sa 41,7 odsto akcija. Ona lažno obavještava crnogorsku javnost da je ona u posjedu i da ona može da prodaje i trguje sa 41,7 odsto akcija A22. To su akcije italijanske kompanije i oni raspolažu sa njima sve dok ih Vlada ne otkupi. Moja je sugestija da ih Vlada odmah otkupi i tek kad ih otkupi ona raspolaže sa njima“, pojasnio je Miličković.

Prema njegovim riječima, Vlada ni u kom slučaju ne smije da, sa akcijama koje nisu otkupljene od komapnije A2A, traži strateške partnere.

„Vlada koja ima najmjeru da sada traži partnere ulazi u kriminal i u zločin. I ja joj javno to zabranjujem i krivično će da odgovara zbog toga. Otkupi ih pa traži i prodaje“, naveo je Miličković.

Ako bi italijanska kompanija A2A odlučila da zadrži svoje akcije i da raspolaže sa njima, i ako bi, kako je pojasnio, sama našla kupca „šteta za Crnu Goru bi bila 700 miliona eura“.

„To bi bila odgovornost Vlade. Zašto me nije poslušala, evo pola godine? I zašto me natjerala da o tome govorim javno? Zato što nisu u budžetu planirali sredstva, zato što su najavili javno da traže pravnog konsultanta vani. Odmah su sebe uvalili tamo gdje najbolje plivaju, u korupciju i kriminal“ poručio je Miličković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније