Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 12. 2017. 16:45 >> 16:11

UDRUŽENJE KONCESIONARA MHI

Javnosti žele da pruže sve odgovore

Koncesionari malih hidroelektrana u Crnoj Gori osnovali su nevladino udruženje sa nekoliko prioritetnih ciljeva, među kojima je od krucijalne važnosti potpuna otvorenost prema javnosti, zaštita ekoloških standarda kao i zajednički nastup pred nadležnim institucijama.

Udruženje je odlučilo da pozitivnim i upornim pristupom pomognu u pravilnom informisanju javnosti ali i o značaju proizvodnje ovog vida energije.

"Nažalost, stvorena je, naročito u poslednje dvije godine, negativna slika o uticaju malih elektrana na okolinu kao i o načinima kako se postaje koncesionar i kolika su stvarna izdvajanja gradjana u podsticajima. U desetom planu su bili brojni benefiti za građane od ove energije i kakva je praksa u razvijenim zemljama", navodi se u saopštenju.

Koncesionari ističu da se niko nije pozabavio dugogodišnjom, kako su kazali, pravom birokratskom i drugom golgotom koju su prošli da bi uopšte započeli, izgradili i u nedefinisanim i teškim uslovima uopšte funkcionisali.

"Neshvatljivo je kao su apsolutno netačne informacije o navodnim prikrivenim benefitima postale neupitna 'istina'. Evo za ovu priliku samo jedan primjer maltene nepoznat građanima: preko računa za struju od ukupnog izdvajanja za obnovljive izvore energije koncesionari malih hidroelktrana dobijaju 15% tj. građanina podsticaji za mHE koštaju oko ili bolje reći manje od 1%, ostalo ide na druge vidove, vjetro-elektrane, solarne, elektrane na bio masu…", navodi se u saopštenju.

Koncesionari ističu i to da su pod bankovnim kreditima uložili desetine miliona eura, milioni su gradnjom ostali u Crnoj Gori, uložene su stotine hiljada eura u lokalnu društvenu odgovornost, zaposlene na desetine mještana a sa druge strane trebaju godine i godine da se vrati investicija. Investicija, kažu, nakon 30 godina ostaje državi i građanima.

"Stoga je Udruženje ušlo u pripremu velike baze informacija i odgovora koji će biti na raspolaganju svakom zainteresovanom građaninu i novinaru. Predstavnici Udruženja su zaključili da samo jednim skroz otvorenim pristupom, a sigurni su u to da nema šta da se krije, naprotiv – može se ispraviti kriva slika i stvoriti uzajamno povjerenje.

Koncesionari navode da će udruženje posebno pažljivo razmotriti sve sugestije vezano za ekološke standarde i, kako su kazali, ako je potrebno sa svojim članicama raditi na kompromisima jer se, dodaju, striktnim poštovanjem zakonskih okvira ne može doći do naružavanja eko-sistema.

"Udruženje smatra i da je neophodan i zajednički nastup prema nadležnim institucijama s obzirom da je nova oblast, pa su se stvorile ogromne nedefinisane situacije koje su uzele i dalje uzimaju ogromno vrijeme i postoje brojne birokratske prepreke koje nanose nenadoknadivu štetu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније