Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

26. 12. 2017. 13:15 >> 12:42

U OBLASTI TRGOVINE

CG i Turska će unaprijediti saradnju

Crna Gora i Turska razgovaraju o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini u cilju dodatne liberalizacije pristupa tržištu poljoprivrednih proizvoda i usluga, saopšteno je nakon druge sjednice Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

 

Sjednica je, kako je saopšteno, bila prilika za razmjenu informacija o implementaciji Sporazuma od njegovog stupanja na snagu marta 2010. godine.

"Razgovarano je o liberalizaciji trgovine poljoprivrednim proizvodima, trgovini uslugama, tržištu javnih nabavki, kao i izmjenama Protokola II Sporazuma koji se odnosi na definiciju pojma „proizvodi sa porijeklom“ i metode administrativne saradnje. S obzirom na činjenicu da je trgovina industrijskim proizvodima u potpunosti liberalizovana, na sastanku je konstatovano da obje strane imaju potencijala i kapaciteta da lista koncesija poljoprivrednih proizvoda bude proširena, imajući u vidu da je aktuelnim Sporazumom prilično limitirana", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kada je u pitanju trgovina usluga, obje strane su razmijenile svoja iskustva u dosadašnjim pregovorima i navele da preferiraju pozitivnu listu usluga kao predmet daljih pregovora. Ostavljena je mogućnost da se u ovom dijelu razgovara i o elektronskoj trgovini koja bi obuhvatala i robe i usluge, imajući u vidu njen trend rasta u svijetu.

"Na kraju sastanka potpisana je Odluka o izmjeni Protokola II Sporazuma kojom su se obje države obavezale na primjenu Priloga I i gdje je to adekvatno, relevantnih odredbi Priloga II Regionalne konvencije o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe. Dogovoreno je da sljedeća runda pregovora bude održana u Podgorici u februaru 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније