Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 12. 2017. 14:28 >> 13:56
1

DEMOKRATE OCJENJUJU

Budžet ogolio farsu oko naplate poreskog duga

Budžet za 2018. godinu do kraja je ogolio farsu oko naplate poreskog duga imovinom, ocijenio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica.

"Iako je svima bilo jasno da se država odriče čistih novčanih potraživanja, a zauzvrat dobija škart objekte i nekretnine koje privilegovane firme nijesu mogle prodati na tržištu, Vlada je objašnjavala da će to pomoći da se, pored ostalog, i snize troškovi zakupa objekata za potrebe državnih organa i ustanova", kazao je Koprivica.

On ističe da je uprkos činjenici da je država došla do mnogih objekata, zgrada i drugih nekretnina, u budžetu za 2018. godinu predviđen rast izdataka za potrebe zakupa objekata u odnosu na prošlu godinu, i to za 387.926 eura.

"Naime, u budžetu za 2017. bilo je planirano 8.772.994 euraa za zakup objekata, a u budžetu za 2018. godinu na ime ovog izdatka planirano je da se isplati 9.160.920 eura", kazao je Koprivica.

On je dodao da to najbolje govori da je naplata poreskog duga imovinom poslužila isključivo privilegovanim preduzećima da se povoljno otarase ogromnog poreskog duga.

"Takođe, to je dokaz da su pribavljeni objekti i nekretnine koji uopšte i nijesu planirani za smještaj državnih organa, te je priča Vlade samo jedno u nizu degutantnih opravdanja štetnih propisa", tvrdi Koprivica.

On je kazao da se neminovno nameće više pitanja, među kojima i kako je moguće da država ima sve više nekretnina, ali i sve veće troškove zakupa.

"Šta se dešava sa pribavljenim nekretninama i da li su one uopšte u funkciji? Koliko se nekretnina stečenih ovim putem koristi za smještaj državnih organa i ustanova", pitao je Koprivica.

Dok građani svakodnevno plaćaju porez na dodatu vrijednost (PDV), akcize i druge namete, privilegovana preduzeća su se, kak je dodao, ustupajući ruinirane objekte oslobađala enormnih poreskih dugova.

"U želji da privileguje burazerske firme, Vlada nije vodila računa što državi time nameće dodatne troškove upravljanja i održavanja objekata koji nijesu u funkciji i ne mogu se valorizovati na tržištu", rekao je Koprivica.

Takođe, državi su, kako je naveo, nametnuti dodatni troškovi oko privođenja namjeni brojnih ruiniranih i nefunkcionalnih objekata u čiji je posjed došla ovim putem.

"Na državu će pasti i transakcioni troškovi u vezi sa pregovaranjem, nalaženjem kupaca i prodajom onih nekretnina koje joj ne mogu realno poslužiti. Isto tako, na državu je prebačen i tržišni rizik u vezi sa daljom realizacijom na tržištu onih nekretnina koje joj ne mogu poslužiti za konkretne namjene", objasnio je Koprivica.

I u Nikšiću su, kako je kazao, planirani budžetski izadaci za zakup objekata veći 20 hiljada eura u odnosu na prošlu godinu, a prestižnu opštinsku nagradu dobija vlasnik one firme koja je državi dala ruinu koju je kupila za 100 hiljada eura i time platila poreski dug od 800 hiljada eura.

"To je prvorazredni skandal i dokaz da je u Crnoj Gori razvijen partijski kapitalizam, odnosno sistem bogaćenja uske i odabrane kvazi-elite kroz dosluh sa vlašću", zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније