Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2017. 20:48   >>  20:16

TEHNOPOLIS

Realizovani projekti vrijedni 750 hiljada

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću u prvoj poslovnoj godini uradio je šest velikih projekata sa 40 partnera, vrijedne više od 750 hiljada eura i organizovao oko 400 događaja, saopšteno je na Novogodišnjem koktelu te ustanove.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, rekla je da se mora biti zadovoljan prvom godinom rada Tehnopolisa, u kojoj su useljeni prvi stanari, čije je poslovanje većinom bilo uspješno.

”Tehnopolis gradi tim stručnih ljudi koji su aktivno uključeni u edukacije na međunarodnom nivou i spremni da vode važne razvojne projekte. Tokom naredne godine, kroz IPA fondove, obezbijedićemo sredstva za specifikaciju tri laboratorije u Tehnopolisu”, najavila je Damjanović.

Ona je saopštila da bi te laboratorije trebalo da budu puštene u rad najkasnije 2019. godine, što će omogućiti da Tehnopolis funkcioniše u punom kapacitetu.

Govoreći o učinjenom na polju nauke, Damjanović je ocijenila da su, uprkos malom budžetu, napravljeni veliki iskoraci i da je Crna Gora inicirala kao veliki projekat Međunarodni institut za održive tehnologije koji bi trebalo da bude realizovan u Jugoistočnoj Evropi.

Ona je navela i da je započet novi proces internacionalizacije priključivanjem Crne Gore najvećim međunarodnim institucijama, koja je prvi put postala član najvećih institucija u oblasti molekularne biologije, kao i član najvećeg eksperimenta u Cernu.

Prema njenim riječima, prvi put je otvoren i konkurs za inovativne projekte, koji će da podstiču učešće naučne zajednice Crne Gore u programima Evropske unije (EU).

Izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, kazao je da je za godinu u tom centru generisano oko 50 radnih mjesta i počeo projekat brendiranja grada.

”Opšti utisak je da je bilo veoma uspješno. Uspjeli smo da izgradimo visoko profesionalan tim, izgradimo snažnu mrežu partnera, napravimo dobar rezultat i opravdamo ukazano povjerenje”, ocijenio je Bataković.

Prema njegovim riječima, u okviru Tehnopolisa formiran je i privredni klub, privredni portal, četiri klastera, pokrenute brojne inicijative.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, ukazao je na zasluge tima Tehnopolisa, na čelu sa Batakovićem, za sjajnu pozitivnu sliku koju su zapazili i predstavnici EU.

”Kada se počne priča o Nikšiću, svi govore o Tehnopolisu, koji ima velike šanse da preko IPA projekata ostvari nove prihode. Pred Tehnopolisom vidim izvanrednu perspektivu", ocijenio je Grbović.

Tehnopolis je ove godine ustanovio priznanje Inventa koje je za izuzetan doprinos tog centra dodijeljeno Ministarstvu nauke, Opštini Nikšić, Tehnološkom parku Intera iz Mostara, kao i RTV Nikšić.

Nagrada je dodijeljena i stanarima Tehnopolisa, Grafičkom studiju Bad Brain i Biotehničkom centru iz Bijelog Polja. Nagrada Inventa dodijeljena je i najboljem radniku godine Tehnopolisa, Đorđiju Brkuljanu. Specijalna nagrada uručena je radnici, Svetlani Zvicer.

Tehnopolis je osnovan radi pružanja podrške start up kompanijama, podsticanja malih i srednjih preduzeća, ulaganja u inovacije i istraživanja, kreiranje biznisa, davanja usluga konsaltinga, pisanja biznis projekata.

Prilog Darka Bulatovića, TVCG:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније