Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2017. 19:49   >>  19:25

TROGODIŠNJA STRATEGIJA

Cilj razvoja dugoročno povećanje kvaliteta života

Vlada je danas usvojila Pravce razvoja od naredne do 2021. godine, kojima je utvrđen strateški cilj razvoja odnosno dugoročno povećanje kvaliteta života građana, saopštila je generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija Iva Vuković. Predviđena je stopa rasta od 2,8 odsto, a javne finansije trebalo bi da uđu u zonu suficita koji će biti korišćen za refinansiranje državnog duga, saopšteno je iz Vlade. Prioritetne oblasti su turizam, energetika, poljoprivreda i prerađivačka industrija.

Ona je, nakon sjednice Vlade, kazala da je riječ o krovnom razvojnom implementacionom dokument.

„Pravcima razvoja utvrđen je strateški cilj razvoja Crne Gore, a to je povećanje kvaliteta života građana u dugom roku. Formalno su utvrđena četiri prioritetna sektora razvoja, a to su turizam, energetika, poljoprivreda i prerađivačka industrija”, rekla je Vuković.

Prema njenim riječima, identifikovano je 19 oblasti politika za koje su utvrđeni prioriteti, predložene investicije i razvojne mjere.

Vuković je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, navela da Pravci razvoja za taj period ključne prioritete ekonomske politike usmjeravaju ka dinamiziranju ekonomskog rasta i povećanju konkurentnosti ekonomije.

“Projektovana stopa rasta za naredni period iznosi 2,8 odsto, javne finansije ulaze u zonu suficita i on će biti korišćen za refinansiranje državnog duga, koji će se postepeno smanjivati i biće na 50,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, kazala je Vuković.

Prema njenim riječima, tri prioritetna pravca razvoja su pametni, održiv i inkluzivni rast.

“Pametan rast podrazumijeva jačanje konkurentnosti ekonomije kroz unaprijeđenje poslovnog ambijenta, razvoja malih i srednjih preduzeća, povećanje produktivnosti, kao i privlačenje stranih direktnih investicija”, rekla je Vuković.

Održiv rast, kako je dodala, podrazumijeva tranziciju ka ekomomiji koja obezbjeđuje efikansnost odnosno održivo korišćenje resursa, zaštitu životne sredine i razvoj novih tehnologija.

“Inkluzivni rast podrazumijeva povećanje zaposlenosti, odnosno obezbjeđenje visokog stepena zaposlenosti uz uključivanje svih starosnih dobi, ulaganje u vještine i obuke, modernizaciju tržišta rada i sistem socijalne zaštite uz uvažavanje standarda EU”, zaključila je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније