Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

01. 01. 2018. 14:27 >> 13:54

ZEKOVIĆ SMATRA

Ekonomski model razvoja neodrživ

Ekonomski model razvoja države je neodrživ, jer se novim kreditima sa sve većim kamatnim stopama vraćaju postojeći i povećava njena zaduženost do granice kad više neće moći da ih vraća, ocijenio je funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković.

On je kazao da glavna odlika crnogorske ekonomije predstavlja model razvoja za koji Svjetska banka (SB) ocjenjuje da je neodrživ, u kojem se novim kreditima sa sve većim kamatnim stopama vraćaju postojeći i povećava zaduženost države do granice kad više neće moći da ih vraća.

“Takav ekonomski model, koji zagovara i sprovodi Demokratska partija socijalista (DPS), nije održiv i to su više puta kazali predstavnici SB i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)”, rekao je Zeković agenciji Mina-business. 

Iznos kreditnih sredstava koja su povučena za gradnju autoputa je, kako je naveo, značajno veći od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je ta investicija generisala. 

“Dakle, postojeći nivo rasta će, kako tvrde iz SB i MMF-a, naglo prestati završetkom prve faze autoputa, te će ionako ne prevelika stopa rasta BDP-a pasti na jedan odsto u 2020. godini ili čak manje”, precizirao je Zeković. 

Pokrivenost uvoza izvozom je svega oko 15 odsto i to, kako je dodao, predstavlja najgori odnos u Evropi.

Prema njegovim riječima, ono što je takođe negativno je da i plate i penzije u Crnoj Gori stagniraju već pet godina i na sličnom nivou su kao i 2012. godine. Za poređenje, plate u Rumuniji su porasle preko 100 eura u protekle tri godine.

“Zbog toga nam je žao što nije usvojen predlog SDP-a da se minimalna zarada poveća sa 193 na 250 eura, čime bi se poboljšao standard građana, povećala potrošnja, a država prihodovala milione eura novih poreza”, kazao je Zeković.

On je naveo da Vlada, umjesto takvih mjera posljedice loše politike i teret dugova koji pristužu za naplatu, dominantno prebacuje na građane, povećanjem stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 odsto na 21 odsto, povećanjem akciza i brojnih drugih dažbina što će dovesti do daljeg pada kupovne moći građana i pada njihovog standarda. 

“S druge strane, Vlada nije u stanju da naplati poreski dug, a porezi se smanjuju za krupne kapitaliste i vlasnike hotela sa pet zvjezdica”, dodao je Zeković. 

On je kazao da ostaje i pitanje nelikvidnosti privrede sa preko 15 hiljada blokiranih kompanija, čiji su dugovi prešli 600 miliona eura ili 15 odsto BDP-a. 

“Takođe, poreski dug je ogroman i vlast DPS-a je nečinjenjem ili namjerom dovela do utrostručavanja ovog duga koji je iznosio oko 777 miliona eura prošle godine i povećan je skoro pet puta u zadnjih pet godina”, precizirao je Zeković. 

On je od pozitivnih stvari istakao bolje rezultate u turizmu, što ne daje pune efekte, jer se kroz turizam u značajnom dijelu prodaje tuđa roba i upošljava tuđa radna snaga, kao i povećanje poljoprivredne proizvodnje.

“Pad proizvodnje električne energije zbog loše hidrološke situacije je dokaz da država mora imati stabilan izvor energije, na čemu smo u SDP-u insistirali kad smo spriječili pokušaj prodaje Termoelektrane Pljevlja za svega 36 miliona EUR”, zaključio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније