Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

03. 01. 2018. 18:40 >> 19:42
5

MARKOVIĆ SAOPŠTIO

Ozbiljne ponude za drugi blok TE i EPCG

Vlada će već u prvom kvartalu imati primjenljive odluke za gradnju Drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, ali i novog partnera u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopštio je premijer Vlade Duško Marković.

Vlada je prošle nedjelje odlučila da raskine ugovor ša češkom kompanijom Škoda praha, koja je bila partner EPCG na projektu izgradnje drugog Bloka TE.

Premijer je,  tokom posjete Bijelo Polju, podsjetio da je u realizaciji ugovora sa kompanijom Škoda Praha bilo finansijskih problema.

"Dali smo cijelu godinu da pronađu novi model finansiranja, ali nažalost nijesu uspjeli da to obezbijede. EPCG i Upravljački odbor je dobio instrukcije od Vlade u kom pravcu treba da ide, a to znači da stvaramo pretpostavke za obezbjeđivanje uslova za gradnju drugog bloka", kazao je Marković novinarima.

On je istakao da je važna ekološka rekonstrukcija Bloka I TE, koja će omogućiti rad tog bloka još 20-ak godina.

"Još važnije je obezbijediti uslove za brzu toplifikaciju Pljevalja", naglasio je Marković.

Kako je naveo, obilje je ozbiljnih ponuda za gradnju drugog bloka TE.

"Mi ne tražimo partnera ni kada je u pitanju II blok ni Elektroprivreda. Mi imamo ozbiljna i velika interesovanja kredibilnih partnera, pažljivo sagledavamo svako interesovanje i vjerujem da ćemo već u prvom kvartalu imati ozbiljne i snažne i primjenljive odluke u smislu  i gradnje II bloka i rekonstrukcije Prvog bloka i naravno, moguće i novog partnera u Elektroprivredi, ali sa jasnim ciljem da će Crna Gora poslije duže vremena imati značajno većinsko vlasništvo u Elaktroprivredi i na taj način omogućiti da kvalitetnije kreiramo razvojne politike u energetici", istakao je predsjednik Vlade.

Govoreći o gradnji autoputa Bar-Boljari, Marković je istakao da se ne dovodi u pitanje cjelishodnost gradnje po dionicama.

"Mislim da građani vide šta autoput donosi Crnoj Gori, čak i prva dionica. Prioritetna dionica Smokovac-Mataševo će otvoriti Crnu Goru prema sjeveru i državama u okruženju. Ona će postaći razvoj sjevera i Crne Gore, omogućiće da mladi ljudi ostanu. To je projekat koji će, ne samo promijeniti Crnu Goru u infrastrukturnom smislu, već će i promijeniti stav građana o svojim potencijalima i onim potrebama koje mogu ostvariti u Crnoj Gori a ne van nje", naveo je premijer.

Stvorena osnova za rast ekonomije

Marković je na kraju posjete Bijelom Polju povodom Dana Opštine saopštio da je to bila dobra prilika za sumiranje svega što je urađeno u prošloj godini, ali i za dogovor kako da se u ovoj nastavi realizacija započetih projekata i stvore pretpostavke za nove.

Naglasio je da je Vlada u 2017. napravila dobre rezultate.

"Stvorili smo dobru osnovu da crnogorska ekonomija raste i u 2018, da na taj način otvaramo nova radna mjesta, posebnu na sjeveru", kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je naveo da je sjever region koji pruža velike mogućnosti za Crnu Goru i njenu ekonomiju, kao i za građane sjevera.

"Zbog toga sam vrlo često na sjeveru i zbog toga, kada god dođem na sjever, pa i u Opštinu Bijelo Polje, želim da govorim o projektima, posebno onim koje sprovodimo i onim koje želimo da realizujemo", rekao je Marković.

On je podsjetio da je danas u Njegnjevu položen kamen temeljac za gradnju novog mosta koji treba da spoji dvije obale Lima, odnosno dva velika mjesta sa ogromnim brojem stanovnika, kako bi se olakašao njihov život i unaprijedila infrastruktura za đake tog prostora.

"U Ravnoj Rijeci sam prisustvovao završetku gradnje mosta preko rijeke Ljuboviđe, koji će biti veza magistrale sa budućim ski-centrom na Smiljači i pustio u rad novu malu hidroelektranu koja predstavlja jedan od projekata koji treba da kroz našu politiku obnovljivih izvora energije doprinosi energetskoj stabilnosti Crne Gore", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније