Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

05. 01. 2018. 12:47   >>  12:34

EBRD U CRNOJ GORI

Potpisali 60 projekata i investirali 575 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je od početka svojih aktivnosti u Crnoj Gori potpisala oko 60 različitih projekata s kumulativnim obimom investiranja od 575 miliona eura, za ukupne investicije iznad milijardu eura.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Jap Sprej, kazao je da je skoro polovina tih investicija bila u energetskom sektoru, četvrtina u infrastrukturi, oko 15 odsto u finansijskom sektoru i malo više od deset odsto u privatnom, uglavnom u sektoru industrije i agroindustrije.

"Preko programa Savjeta za mala preduzeća podržali smo više od 580 malih i srednjih preduzeća", rekao je Sprey u intervjuu agenciji Mina biznis.

On je podsjetio da je ekonomski učinak znatno ojačan u prošloj godini i da su na osnovu snažnih performansi na početku godine povećali prognozu ukupnog rasta za prošlu godinu sa tri odsto u maju na 3,7 odsto u novembarskim ekonomskim perspektivama.

"Očekujemo da rast u ovoj godini dostigne 3,3 odsto, što će uglavnom biti vođeno javnim investicijama u saobraćaju, gdje je ključni projekat gradnja prioritetnog dijela autoputa, kao i vodećih stranih direktnih privatnih investicija, posebno u sektoru turizma", naveo je Sprej.

Prema njegovim riječima, rizici će i dalje ostati značajni, povezani sa mogućim prekoračenjem troškova na projektu autoputa, kao i ranjivošću države prema eksternim šokovima.

"Rastući javni dug do oko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja ove godine predstavlja značajnu zabrinutost. Međutim, ohrabreni smo odlukom Vlade da se suoči sa rastućim fiskalnim pritiscima naročito kroz usvojenu Fiskalnu strategiju", kazao je Sprej.

On je, odgovarajući na pitanje koji su najvažniji sektori crnogorske ekonomije koji mogu pokrenuti rast, rekao da će građevinski sektor najvjerovatnije biti među glavnim pokretačima rasta u bliskoj budućnosti, uglavnom zbog izgradnje prve dionice autoputa.

"Turizam je sigurno važan sektor koji vodi ekonomski rast zemlje. Uloga aktivnosti koje podržavaju turizam, kao što su smještaj, poljoprivreda i prehrambene usluge će rasti odražavajući sve veći značaj Crne Gore kao turističke destinacije, sa oko 1,5 miliona stranih dolazaka godišnje", ocijenio je Sprej.

On je najavio da, sa nekim energetskim projektima koji su u pripremi, očekuju da će proizvodnja električne energije postati jedan od ključnih pokretača rasta srednjeročno.

"Država je bogata hidro potencijalom, a izgradnja podvodnog električnog kabla između Crne Gore i Italije otvoriće tržišta za izvoz električne energije", naveo je Sprej.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda bi mogla biti još jedan od ključnih pokretača BDP-a, međutim, postoji nekoliko izazova koji ograničavaju produktivnost agrobiznisa, uključujući i slabe veze sa turističkom privredom.

Sprey je, odgovarajući na pitanje da li je poslovno okruženje u Crnoj Gori privlačno za strane investitore, kazao da je Crna Gora najnaprednija zemlja u regionu kada je riječ o napretku u integraciji u EU.

"Zemlja je postala članica NATO-a, i to je zaista bila važna prekretnica i priznanje na putu ka EU. "Business-friendly" zakonodavstvo u Crnoj Gori i otvorenost prema stranim investitorima stavljaju je na vrh regionalne liste zemalja u smislu stranih direktnih investicija po stanovniku", naveo je Sprej.

On je dodao da još treba puno toga učiniti, a Crna Gora može računati na potpunu podršku EBRD-a.

"Anketa investitora, kao što je najnovija Bijela knjiga Savjeta stranih investitora, ukazuje na nezadovoljstvo u oblastima vladavine prava, stabilnost i fleksibilnost poreske politike", podsjetio je Sprej.

Privatizacija je, kako smatra, još jedna važna oblast koja zaslužuje pažnju. Iako je većina privrede u privatnim rukama, neka važna sredstva ostaju u državnom vlasništvu i imala bi koristi od novog vlasništva, što bi moglo dovesti do novih investicija.

Sprej je kazao da je EBRD-u prošla godina bila produktivna, s obzirom na to da su potpisali sedam projekata.



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније