Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

05. 01. 2018. 15:20 >> 14:45

U 2018.

IRF će plasirati najmanje 140 miliona eura

Investiciono razvojni fond (IRF) planira da ove godine u crnogorsku privredu plasira najmanje 140 miliona eura, saopštili su njegovi predstavnici i dodali da će privredni razvoj biti zasnovan na znanju, efikasnoj valorizaciji značajnih prirodnih resursa i većoj produktivnosti.

"Crnogorski privrednici mogu očekivati da će inoviranjem postojećih kreditnih linija i uvođenjem novih instrumenata podrške, kao što su garantni fond i mikrokreditiranje, biti omogućen veći nivo dostupnosti finansijskih sredstava, pa je plan za ovu godinu da se plasira najmanje 140 miliona eura", kazali su agenciji Mina biznis iz IRF-a. 

Svim potencijalnim i budućim preduzetnicima, novim i postojećim malim i srednjim preduzećima, IRF će omogućiti kreditna sredstva po kamatnoj stopi od nula do 4,5 odsto, grejs periodom do četiri godine i rokom otplate do 12 godina, sa iznosom do pet miliona eura, zavisno od vrste kreditnog aranžmana.

"To se ne odnosi na infrakstrukturne i projekte zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije gdje će grejs period iznositi do pet godina, a rok otplate do 15 godina", kazali su iz IRF-a.

Planovi IRF-a za ovu godinu su usmjereni na inoviranje postojećih kreditnih linija i uvođenje novih finansijskih instrumenata podrške čime će se obezbijediti povoljna kreditna sredstva.

"IRF će se kroz svoje programe finansijske podrške, tokom ove godine, dodatno angažovati na kreiranju novih instrumenata podrške u cilju podsticaja otvaranja novih radnih mjesta, razvoja preduzetništva i ravnomjernog regionalnog razvoja", kazali su iz IRF-a.

Iz IRF-a su podsjetili da je u prethodnom periodu jedan od problema sa kojima se suočavaju početnici u biznisu bio nedostatak kolaterala kao sredstva za obezbijeđenje kredita.

"Uvođenjem garantnog fonda, kao posebnog instrumenta podrške, IRF će stvoriti još jedan mehanizam koji će motivisati potencijalne preduzetnike da se lakše odluče da započnu sopstveni biznis", objasnili su predstavnici IRF-a.

Oni su naveli da će IRF, kroz taj instrument podrške, biti u prilici da svim zainteresovanim osobama koje imaju održive projekte i biznis ideje, a nemaju u dovoljnoj mjeri kolateral koji je zakonom predviđen, omoguće da kroz šemu garantnog fonda dođu do realizacije svoje biznis ideje.

IRF će u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju pitanjima socijalnog preduzetništva, razvoju start-up biznisa i jačanju preduzetničkih kapaciteta na način da se što efikasnije podrže građani koji su u statusu socijalnog staranja i nijesu u mogućnosti da obezbijede kredite kod drugih finansijskih institucija.

"U pitanju je novi instrument finansijske podrške koji se odnosi na odobravanje mikrokredita koji su, prije svega, u funkciji samozapošljavanja i jačanja malog biznisa. To će biti instrument koji će doprinijeti borbi protiv siromaštva", tvrde iz IRF-a.

IRF-a je od osnivanja finansirao crnogorsku privredu sa preko 600 miliona eura, a samo u prošloj godini, do 15. decembra, odobrio 164,5 miliona eura kredita.

"IRF-u kao razvojnoj instituciji nije primarni cilj ostvarenja profita, već podrška razvoja preduzetništva i ukupnog, ekonomskog razvoja Crne Gore", kazali su njegovi predstavnici.

Dominantan dio plasmana čine dugoročni i kratkoročni krediti u iznosu od 107,1 milion eura, dok se preostalih 57,4 miliona eura odnosi na faktoring finansiranje kroz otkup potraživanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније