Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Vijesti, Objavila: J.B.Č. ]

06. 01. 2018. 08:41   >>  08:14 3

OCJENJUJU IZ UPCG

Veći porezi prave nove probleme

Može se očekivati da će povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u ovoj godini uticati na povećanje opšteg nivoa cijena, ocijenila je predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlana Vuksanović.

Ona je u intervjuu za Vijesti kazala da će povećanje PDV-a, kroz smanjenje kupovne moći stanovništva i pad tražnje, rezultirati i dodatnim problemima u poslovanju privrednika.

"To se odnosi prvenstveno na smanjenu sposobnost preduzeća da plasiraju svoje proizvode i usluge, što će se odraziti i na njihove prihode po tom osnovu", kazala je Vuksanović.

Ona je ukazala da se UPCG godinama zalaže za sniženje postojećih poreskih opterećenja i eliminisanje brojnih nameta koji ne idu u prilog rastu konkurentnosti, povećanju zaposlenosti, stabilnom i dugoročno održivom razvoju zemlje.

Vuksanović je ocijenila da povećanje PDV-a može dodatno ugroziti opstanak privrednih subjekata kroz rast svih ulaznih troškova poslovanja, povećanja cijena roba i usluga, te povratni pad prihoda i prometa, koji dovodi i do pada priliva ukupnih budžetskih prihoda.

"Ne treba čuditi što sve to može otvoriti vrata dodatnim negativnim efektima manifestovanim kroz takozvano seljenje iz legalnog u nelegalne tokove, odnosno povećani obim poslovanja u sivoj zoni i pad naplate fiskalnih prihoda", rekla je Vuksanović.

Ona je ukazala da je, umjesto matrice po kojoj se nedostajući budžetski prihodi obezbjeđuju povećanjem postojećih poreskih stopa ili uvođenjem novih poreskih oblika, bilo korisnije, efikasnije i ekonomski opravdanije poširiti obuhvat svih pravnih i fizičkih lica koja obavljaju neki vid djelatnosti.

Vuksanović je navela da bi na taj način, a uz smanjenje javne potrošnje, posebno za nepotrebno glomaznu i skupu administraciju na lokalnom i državnom nivou, to povećalo broj poreskih obveznika, omogućilo rast ostvarenih budžetskih prihoda po tom osnovu, doprinijelo podjeli poreskog oterećenja i smanjenju postojećeg nivoa sive zone.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније