Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: O. Z. ]

07. 01. 2018. 09:05 >> 08:31
1

SEKULIĆ SAOPŠTILA

Otkup akcija od A2A će ući u rebalans

Cilj razgovora koje Ministarstvo ekonomije vodi sa nekoliko finansijskih institucija je da u kraćem roku nego što to predviđa put opcija vrati akcije italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi u državno vlasništvo, kazala je u intervjuu Pobjedi ministarka ekonomije Dragica Sekulić i podsjetila da je tim ugovorom precizirano da država za akcije plati 250 miliona eura u sedam godišnjih rata.

U slučaju angažovanja finansijske institucije, istakla je, način otplate bi bio isti kao onaj definisan važećim ugovorom, samo što bi tu obavezu država imala prema instituciji koju angažuje i koja u ime države otkupi akcije, a ne prema A2A.

“Razliku u odnosu na put opciju čini činjenica da država odmah postaje vlasnik svih 41,7 odsto akcija, a ne povećava svoj vlasnički udio proporcionalno otplaćenim ratama tokom sedam godina. To znači i automatski izlazak Italijana iz EPCG”, rekla je Sekulić i podvukla da je Vlada u tekstualnom dijelu budžeta za ovu godinu ostavila prostor za formulisanje tačnog iznosa za otkup akcija, koji će kao prijedlog biti unešen kad se donese konačna odluka o načinu otkupa akcija, što će biti poslato parlamentu na razmatranje.

Vlada je, ističe ona, i dalje pri stavu da nam je neophodan drugi blok termoelektrane nakon raskida saradnje sa kompanijom Škoda Praha.

“Raskid sa češkom kompanijom donio je potpuno novi pristup realizaciji ovog projekta, ali naš suštinski i strateški cilj ostaje isti. Potreban nam je novi, veći proizvodni objekat, ali i postojeći blok TE u punom kapacitetu. Prvi koraci nakon prekida saradnje sa Škodom Praha su već napravljeni. EPCG je raspisala tender za izradu idejnog projekta ekološ- ke rekonstrukcije postojećeg bloka, ali i krenula u konačno formulsanje prijedloga alternativnog rješenja za izgradnju drugog bloka, koji će Vladi dostaviti do kraja ovog mjeseca. Dakle, radimo na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka kako bi u naredne tri godine Pljevlja bila toplifikovana i imala TE po ekološkim standardima, a Crna Gora još 20 godina stabilan izvor energije. To znači da će novi blok raditi paralelno sa postojećim i garantovati sigurnosti snabdijevanja i stabilnost elektroenergetskog sistema”, objasnila je ona.

Kraj ove godine je, dodaje ona, optimalan termin za završetak energetskog kabla do Italije.

“Realizuje se fazno, a završetak trafostanice i dalekovoda do Čeva planiran je za drugu polovinu ove godine. Izgradnja kabla podrazumijeva građevinski zahtjevnu infrastrukturu na našoj teritoriji. Samo dalekovod od Lastve do Pljevalja je dug oko 194 kilometra i ima 670 stubova i dio je transbalkanskog koridora koji će spojiti Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju, kako bi se obezbijedilo spajanje tržišta Zapadnog Balkana sa Zapadnom Evropom”, navodi Sekulić.

Na pitanje da li je zadovoljna radom željezare, KAP-a i Rudnika boksita nakon stečaja, ističe da ove kompanije danas posluju samostalno, ne traže pomoć od države i redovno plaćaju porez.

“Dakle, iz kompanija koje ne bi mogle opstati da nije bilo državne pomoći, zahvaljujući dobrim privatnim investicijama pretvorile su se u kompanije koje donose prihode državi. U prilog navedenom dovoljno je reći da su u prošloj godini u strukturi izvoza dominirali aluminijum i boksiti, a proizvodnja u rudarstvu je povećana 147 posto. Brojke, dakle, potvrđuju da su ove tri kompanije stale na svoje noge i da možemo očekivati veće investicije u ovim sektorima, što znači i veće zapošljavanje i veće prihode državi”, kazala je Sekulić

Ministarstvo ekonomije će, dodaje ona, u 2018. nastaviti sa podrškom privredi.

“Budžetom za ovu godinu opredijeljeno je dva miliona eura za tu namjenu, stoje pola miliona više nego u 2017. To znači da smo pojedinačne budžete svakog programa povećali za 50 do 100 posto, vođeni prošlogodišnjim interesovanjem privrednika i odličnom iskorišćenošću budžeta svakog od njih. Lani smo podržali 60 preduzeća, a ove godine očekujem da će ih biti više. Nastavićemo Biznis karavan i posjetiti preostalih devet opština u kojima nije bilo u prošloj godini. Nezavisno od tog projekta, Ministarstvo ekonomije uvijek je na raspolaganju privrednicima, a rad ćemo unaprijediti kroz novoformirani Direktorat za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, koji će na jednom mjestu generisati svu tehničku i finansijsku podršku preduzećima”, navodi Sekulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније