Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 01. 2018. 15:02   >>  14:26

UBCG

Bankarski sektor u CG kvalitetan

Stanje u crnogorskom bankarskom sektoru je kvalitetno, što potvrđuje bilansna suma banaka od preko četiri milijarde EUR, rast depozita i kreditne aktivnosti, pad kamata na plasmane i smanjenje loših kredita, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

"Bilansna suma banaka je premašila četiri milijarde eura, imamo rast depozita i kreditne aktivnosti, pad kamata na plasmane i kontinuitet u smanjenju loših kredita. Sve to ukazuje na kvalitetno stanje bankarskog sektora u Crnoj Gori", rekao je Pejaković u intervjuu agenciji Mina biznis.

On je dodao da postoje različiti pokazatelji koji opisuju poslovanje banaka, kao i da je jedan od osnovnih likvidnost. On je podsjetio i da su prosječna likvidna sredstva banaka u februaru prošle godine bila na nivou od 841,5 miliona eura, a u septembru 1,06 milijardi eura.

Pejaković je saopštio i da UBCG konkretnim akcijama pokušava da doprinese pozitivnim trendovima razvoja.

"Prošle godine smo se, kroz odbore i stručna mišljenja Udruženja, aktivno uključili u davanju konstruktivnih komentara na nove zakone i prateće propise, gdje u saradnji sa institucijama koje se bave finansijskim sektorom težimo optimumu ambijenta za poslovanje, a u skladu sa procesom harmonizacije sa regulativom EU", naveo je Pejaković.

On je kazao da UBCG služi da se kroz struku artikulišu stavovi bankara, ukazivanjem na operativne probleme, gdje sagledavanjem postojećeg stanja ukazuje na moguća unaprijeđenja u skladu sa međunarodnom praksom. Takvi primjeri su projekat za unaprijeđenje postojećeg Kreditnog biroa i inicijativa za sistemskim optimumom forme prinudne naplate od zakonske do operativne primjene.

Pejaković smatra da je najveći problem sa kojim se suočavaju banke ojačavanje pozicije povjerilaca u ostvarivanju svojih prava.

"Sa smanjenjem rizika, dolaze i niže kamatne stope", naveo je Pejaković.

On je kazao da se u narednom periodu može očekivati dalji rast kreditnih portfolija, dok konkurencija dovodi do pritiska na smanjenje kamatnih stopa u plasmanima.

"Kamatna stopa je tržišna kategorija i dio strategije svake banke pojedinačno i targetirnog dijela tržišta. Na osnovu statističkih podataka kojim raspolažemo, možemo reći da su kamatne stope u Crnoj Gori na nivou regiona", rekao je Pejaković.

On smatra da marketinški pristupi pojedinih banaka u okruženju stvaraju pogrešnu sliku, gdje su najniže kamatne stope u konkretnoj banci definisane samo za najbolje klijente i nijesu dostupne širem sloju klijenata, jer uslovi koji se postave nijesu ispunjivi za klijenta sa prosječnim primanjima.

"Zemlje EU možemo podijeliti na ekonomski naprednije i novoprimljene, gdje od nivoa rizika zavise i kamatne stope. Ako pogledamo primjer Hrvatske, koja je članica EU i zemlja regiona, kada su u pitanju kamate na stambene kredite, možemo zaključiti da smo na istom nivou", naveo je Pejaković.

Kada je riječ o negativnim kamatnim stopama na depozite, on je saopštio da su one prisutne u bankarstvu najrazvijenijih država, dok su u Crnoj Gori na nivou izuzetka.

"Nijesam upoznat da postoji jaka najava uvođenja takvih kamata na depozite, ali svakako će tržište reagovati. Na kraju krajeva imate izbor ponude 15 banaka, tako da ne treba isticati izuzetke kao problem", zaključio je Pejaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније