Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

09. 01. 2018. 20:42 >> 20:23
2

KOSTIĆ U DNEVNIKU TVCG

Cijene veće samo ako je potražnja ista

Cijene proizvoda i usluga neće se povećati i pored povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), ukoliko to izazove pad prometa, kazao je ekonomski analitičar Vasilije Kostić gostujući u Dnevniku TVCG.

On je naglasio je da mehanizam tržišta ne djeluje proporcijalno, odnosno da se ne može očekivati da se zbog povećanja PDV-a za 2 odsto isto toliko povećaju cijene svih usluga i proizvoda.

"Tržište ne djeluje tako i to je potpuno pogrešan rezon, jer akteri na tržištu nijesu spremni da povećaju cijene svojih proizvoda i usluga budući da njihov promet zavisi od potražnje. Oni će se odrediti za povećanje cijena zavisno od procjene koliko bi ono uticalo na potražnju", pojasnio je Kostić.

On vjeruje da trgovački lanci i oni od kojih se to očekuje neće povećavati cijene u prvom momentu.

"Upravo je zakon ponude i potražnje odlučujući. Preduzeća neće povećati cijene ukoliko očekuju da to izazove pad prometa, na uštrb marže", rekao je Kostić.

U Crnoj Gori će od ponoći sve vrste goriva, osim eurodizela 95, biti skuplje dva do četiri centa, što je drugo poskupljenje energenata u posljednjih 10 dana i nakon povećanja PDV-a.

Kostić kaže da je rast cijena goriva uvijek pritisak na rast cijena ostalih proizvoda, budući da su cijene energenata ugrađene u svaku kalakulaciju cijena proizvoda i usluga.

"Treba reći da se u Crnoj Gori najveći dio potrošnje energenata obavlja u dizelu, tako da rast cijena bezina ne utiče toliko na opšti rast cijena", kazao je Kostić u Dnevniku TVCG.

Kako je rekao, logično je bilo da se nakon povećanja PDV-a povećaju cijene usluga i proizvoda čija je potražnja neosjetljiva na promjene cijena, kao što su električna energija i goriva.

"Ne mora da znači da će cijene goriva ostati iste, budući da se ona kod nas formima po jednoj posebnoj metodologiji, a najveći uticaj ima berzanska cijena", istakao je Kostić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније