Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG

10. 01. 2018. 20:57 >> 20:40

INSPEKCIJA RADA

Provjeravaće januarske platne liste

Zaposleni, koji su radili tokom novogodišnjih i božićnih praznika, imaju pravo na uvećanu dnevnicu za 150%. Da li će to biti ispoštovano, u Inspekciji rada kažu provjeriće, kao i da su tokom praznika kontrolisali poslodavce. Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) kažu da kod obračuna dnevnica postoje razne malverzacije i očekuju da će izmjene Zakona o radu konačno riješiti to pitanje.

Iako je zakonom definisano da zaposleni koji su radili tokom državnih i vjerskih praznika imaju pravo na uvećanu dnevnicu za 150%, i dalje se te odredbe zakona krše, naoročito u trgovionskih lancima, kažu u USSCG.

"Tu imamo raznih malverzacija koji kalkulišu te obračunske liste gdje stoji da su obračunate, a u praksi ta dnevnica je ista, a ti zaposlene smiju da traže uvećane dnevnice", kazala je Sandra Obradović iz USSCG.

U Inspekciji rada kažu da su tokom praznika kontrolisali poslodavce, koji su radili te da će provjeravati januarske platne liste u dijelu obračuna prazničnih dnevnica.

"Poslodavci su dužni uručiti svakom zaposlenom prilikom isplate januarske zarade i obračun sa svim parametrima koji utiču na visinu zaradu, i ako ne budu zadovoljni, mogu da se obrate inspekciji", rekla je Angelina Međedovic iz Inspakecije rada.

Ministarstvo ekonomije ni ove godine nije donijelo podzakonski akt o kriterijumima za izdavanje dozvola.

"Upravo zbog toga Inspekcija rada ne može vršiti inspekcijski nadzor kod poslodavaca, jer bi to bio selektivan pristup, dok se ne zaokruže inspekcija, ne može kontrolisati zbog čega neki poslodavci rade", dodala je Međedović.

U sindikatu očekuju da će izmjene Zakona o radu obavezati Ministarstvo ekonomije da definise te kriterijume i ograniči samovolju poslodavaca.

"Nadam se da, ako ne ove, onda naredne godine, ćemo imati pravno regulisanu oblast i kao u nekadašnja vremena rade oni za čijim radom postoji poreba", dodala je Obradović.

U USSCG kažu da ima pomaka kad određenog broja poslodavaca kada je riječ o odmoru tokom praznicnih dana. Poslodavac je obavezan, kažu u inspekciji, da obezbijedi zaposlenom placeno odsustvo tokom vjerskih praznika. Ukoliko su radili zaposleni, imaju pravo na uvećanu dnevnicu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније