Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

14. 01. 2018. 09:00   >>  08:28 3

MIHAILOVIĆ SMATRA

CG može dostići stopu rasta od 5 %

Crnoj Gori je neophodna stopa rasta od pet odsto, koju može i treba da dostigne vrlo brzo, jer će na taj način mnoge probleme bolje i brže savladati, ocijenio je redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Božo Mihailović.

“Moramo sve da učinimo da se iz tekućih prihoda vraća dio javnog duga, ali to nije moguće sa ovakvim stopama ekonomskog rasta koje je Vlada u naredne tri godine projektovala od 2,8 odsto. Bilo je osnova da se projektuje veća stopa rasta pod pretpostavkom da se poveća zaposlenost i ubrza prestrukturiranje”, kazao je Mihailović u intervjuu Pobjedi.

Mihailović, koji je i predsjednik Komisije za doktorske studije, kazao je da će Crna Gora prošlu godinu završiti sa relativno visokom stopom ekonomskog rasta od najmanje četiri odsto, ali da joj je potrebna stopa od pet odsto.

On je rekao da su rizici brojni - od vraćanja dugova, inflacije, nelikvidnosti privrede, nezaposlenosti, niske pokrivenosti uvoza izvozom.

“Dobro je što imamo talas pozitivnih kretanja u bruto domaćem proizvodu (BDP), visoke prihode i bolju strukturu gostiju u turizmu. Ali, moramo dati vjetar u leđa stopi privrednog rasta i zapošljavanju, ali i shvatiti da svaka vlada, pa i naša, ima ograničene mehanizme i da ne može sama”, dodao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, javni dug od 2,5 milijardi eura je složen, težak, ali nije nesavladiv problem.

“Uostalom, mi ga moramo savladati i druge nam nema. Niko nam ga drugi neće savladati. Sad je došlo na naplatu ono kad smo se prije nekoliko godina zaduživali olako po visokim kamatnim stopama od osam odsto. Danas su naš glavni teret euraoobveznice, koje iznose milijardu eura”, smatra Mihailović.

Novo zaduživanje, kako je poručio, može biti samo za kapitalne projekte.

Mihailović smatra i da je nezaposlenost veliki problem, i da se ne može riješiti odjednom, jer je preko 50 hiljada nezaposlenih, odnosno preko deset hiljada sa visokim obrazovanjem.

“Za poštovanje je da je stopa zaposlenosti u prošloj godini porasla na 48 odsto sa 46,25 u 2016, ali je to nedovoljno. Veliki strukturni problem je odnos između ponude i potražnje radne snage. On se mora rješavati prekvalifikacijama i dokvalifikacijama”, objasnio je Mihailović.

Potencijalni problem u Crnoj Gori je, kako je rekao, i inflacija.

“Mi smo ranije imali i deflaciju, a po nekim pokazateljima inflacija se sada kreće oko 2,3 odsto, a po drugima skoro tri odsto. Mjesečna inflacija se povećava. To je već za brigu”, ocijenio je Mihailović.

On je dodao da ni jednoj zemlji, pa ni Crnoj Gori usluge ne mogu da nadomjeste razliku uvoza i izvoza u proizvodnji.

“Mi to moramo da shvatimo. Zato treba da forsiramo proizvodnju. Moramo kolač da povećamo, pa ćemo onda lakše da dijelimo i da svi budu zadovoljni. Crna Gora mora da se okrene svojim resursima”, saopštio je Mihailović.

Komentarišući Montenegro Airlines (MA), Mihailović je rekao da potpuno razumije "hodanje po žici" kad je u pitanju ta kompanija.

“Samo postavimo pitanje šta bi bilo sa Crnom Gorom da nemamo milijardu euraa od turizma. Dalje ništa ne moramo da pitamo”, zaključio je Mihailović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније