Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 01. 2018. 21:31 >> 23:06
2

TEMA "OKVIRA"

"Od većeg PDV-a 42 miliona više"

Uticaj rasta stope PDV-a na 21 odsto, poskupljenje goriva, cigareta, alkohola, na životni standard i na cijene drugih proizvoda i usluga, tema je emisije "Okvir" RTCG.

22:28 Vujošević je kazala da bi dodatno opterećenje poslodavaca iznosilo 40 miliona eura, ukoliko bi se minimalna zarada povećala na 250 eura.

22:26 Vujošević je kazala da treba sagledati kako povećati minimalnu zaradu u Crnoj Gori.

"Za državu bi povećanje minimalne zarade značilo povećanje prihoda, ali s druge strane i povećanje rashoda jer je i država poslodavac.", rekla je Vujošević. 

22:17 Keković je ocijenio da ljudi u Crnoj Gori hoće da rade, ali nemaju gdje jer se nova radna mjesta ne otvaraju.

"Mehanizmi odgovornosti moraju da se pokrenu na svim nivoima, ali toga nema. Tri decenije prolazimo najsuroviju tranziciju.", ocijenio je Keković.

22:03 Vujošević je kazala da je projekcija Vlade da će stopa inflacije u ovoj godini iznositi 2,6 odsto.

21:46 Predstavnica Unije poslodavaca, Zvezdana Olujić, kazala da je u prvom planu u ovom trenutku siva zona.

"Ovim mjerama kažnjavaju se odgovorni poslodavci, a nagrađuju oni koji rade u sivoj zoni.", ocijenila je Olujić. 

21:40 Keković je kazao da od 2013. nije objavljena linija siromaštva, kao ni iznos minimalne potrošačke korpe.

21:36 Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković, ocijenio je da je radnička klasa u Crnoj Gori uspavana skoro tri decenije.

"Što ne oporezujemo luksuz, zašto oslobađamo PDV-a i poreza neke moćne firme.", pitao je Keković.

21:30 "Planirano je povećanje prihoda od PDV-a, zahvaljujući ovoj mjeri od 42 miliona eura na godišnjem nivou.", kazala je Vujošević. Ona tvrdi da Vlada nema u planu nove mjere povećanja PDV-a.

21:22 Vlada, kaže Vujošević, vodi računa o tome da ne ugrozi životni standard građana.

21:15 Državna sekretarka u ministarstvu finansija, Nina Vujošević, kazala je da je životni standard građanina u Crnoj Gori, mjeren BDP-om po glavi stanovnika 45 odsto od standarda u Evropskoj uniji.

"To je najbolje u regionu, ali je tek blizu polovine standarda u EU, što nam ukazuje da je naš zadatak da učinimo sve da ubrzamo ekonomski rast.", rekla je Vujošević. 

21:10 Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Božo Mihailović, ocijenio je da je zabrinjavajuće što su, zbog veće stope PDV-a, poskupila dva osnovna energenta - gorivo i struja.

"Naravno, ono će izazvati odgovarajuće efekte na sve druge cijene, negdje više, negdje manje. Naće doći do linearnih povećanja.", rekao je Mihailović i dodao da Vlada mora biti obazriva i pratiti inflaciju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније