Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

17. 01. 2018. 07:42 >> 07:09
10

PODACI MINISTARSTVA

Državi do 0,78€ po litru goriva

Od ukupne cijene goriva po litru država uzima od 54 do 58,3 odsto, saopštili su Danu iz Ministarstva finansija.

Na trenutnu cijenu benzina od 1,34 eura po litru to bi značilo da državi ide 78 centi, dok od 1,2 eura, koliko košta litar eurodizela, za akcize i porez na dodatu vrijednost se plaća 65 centi.

Iz Ministarstva finansija su pojasnili da od 1,34 eura, koliko je maloprodajna cijena benzina, akciza iznosi 55 centi, a PDV 23 centa. Odnosno, učešće akcize u cijeni je 40,97 odsto, a PDV-a 17,31 odsto, što je ukupno 58,3 odsto.

Kada je u pitanju eurodizel, iznos akcize je nešto niži. Ona iznosi 44 centa, a PDV 21 cent, što je ukupno 65 centi. Procentualno, učešće akcize kod eurodizela je 36,7 odsto, a PDV-a 17,3 odsto, što je ukupno 54 odsto.

Vlada je prošle godine povećala akcize na gorivo za devet centi, dok je ove godine PDV povećan sa 19 na 21 odsto, što je uticalo na povećanje cijena goriva. U ovoj godini benzin je skuplji šest centi, a dizel četiri centa po litru. Sve vrste goriva su poskupile dva centa zbog PDV-a.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније