Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

22. 01. 2018. 07:53 >> 07:19
3

AUTOPUT

Razmatraju smanjenje valutnog rizika

Ministarstvo finansija donijeće blagovoremeno odluku o minimalizovanju valutnog rizika u aranžmanu sa kineskom Exim bankom.

Iz ministarstva su Dnevnim novinama kazali da će to omogućiti da Crna Gora spremno dočeka 2021. godinu kada se aktivira otplata glavnice kredita za auto-put.

Za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare Vlada se u oktobru 2014. kreditno zadužila kod Exim banke u iznosu od 688 miliona eura, ali je od tada ta suma, ne računajući kamate, uvećana do 20 odsto zbog rasta kursa dolara u kojem je kredit obračunat.

Iz ministarstva su rekli da zbog toga, iako je grejs period još na snazi, razmatraju mogućnost da ovaj valutni rizik minimizuju, prenoseći ga na neki hedž-fond, pod odgovarajućim uslovima.

Prema njihovim riječima, kredit koji je kineska Exim banka odobrila za izgradnju auto-puta je zaključen u dolara, pa bi, očigledno, eventualni rast dolara prema eura dodatno opteretio Crnu Goru kao korisnika.

"To je jedan od eksternih faktora, na koje mi ne možemo uticati, a koji nam znatno otežavaju planiranje i garantovanje efekata mjera fiskalne konsolidacije. Zato su naša razmišljanja u vezi sa eventualnim hedžingom veoma aktuelna, a analize i procjene krajnje ozbiljne", naveli su u ministarstvu.

Hedžing bi podrazumijevao da Vlada, za određenu cijenu, prebaci valutni rizik na nekog ko želi da učestvuje u obezbjeđivanju investicije od kursnih razlika.

Ovaj aranžman bi se, prema ranijim procjenama Ministarstva finansija, najduže mogao realizovati na period od deset godina bez većeg opterećenja finansija.

Značajan rast dolara bilježio se do prošle godine, od kada je došlo do njegovog slabljenja prema eura. Rast evropske valute nastavljen je i početkom ove godine, pa je ona nedavno dostigla trogodišnji maksimum, što ide u korist korisnicima dolarskih kredita, među kojima je i Crna Gora.

"Stanje našeg duga po pomenutom kreditu je 31. decembra prošle godine iznosilo 405,22 miliona dolara, čemu odgovara iznos od 337,9 miliona eura. Prema tekućim kursu godinu ranije, isto dolarsko zaduženje je vrijedilo 384,5 miliona eura. Radi se, dakle, o velikom iznosu po osnovu kursnih razlika, u ovom slučaju, u prilog Crnoj Gori. No, moglo je biti i obrnuto", ukazali su u ministarstvu.

Ugovorom o kreditiranju koji je Vlada sklopila sa Exim bankom obezbijeđen je grejs period od šest godina, kao i niska kamatna stopa od svega dva odsto, ali su cijenu gradnje prioritetne dionice auto-puta u međuvremenu povećala kretanja na međunarodnim tržištima valuta, što utiče na rast javnog duga.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније