Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 07. 2013. 15:31 >> 15:35

USS

Nadležni da utvrde odgovornost zbog stanja u KAP-u

Unija slobodnih sindikata USS, povodom dramatične situacije u Kombinatu aluminijuma i još jedne od brojnih promašenih privatizacija koje su crnogorsku privredu dovele u fatalnu poziciju, apeluje na nadležne da pokrenu mehanizme utvrđivanja odgovornosti aktera koji su do toga doveli.

 

 

Vlada Crne Gore, kako su saopštili iz Unije, snosi neposrednu odgovornost za dešavanja u KAP-u zbog, najblaže rečeno, pretolerantnog odnosa prema ruskom partneru, koji je u prethodnom periodu bio nedodirljiv i bez ikakve kontrole nadležnih organa.

"To pokazuje i skandalozno saznanje da član Odbora direktora ispred Vlade nije mogao da ima pristup ključnoj dokumentaciji o poslovanju KAP-a. Zato, zahtijevamo da se posebno preispita sumnjivo poslovanje ruskog “strateškog” partnera u KAP-u, tokom kojeg perioda se stotine miliona eura odlilo iz državnog budžeta, od čega, pretpostavljamo, najveći dio u nečije privatne džepove", navedeno je u saopštenju Unije.

Zbog takve politike, kako se dodaje, svakodnevno ceh plaćaju crnogorski građani, a novi talas zatvaranja radnih mjesta u KAP-u dovešće više stotina porodica u bezizlaznu egzistencijalnu situaciju i na teret državnih socijalnih fondova.

"Posljednji je trenutak da državni organi počnu da otkrivaju te privatizacione malverzacije i da nezakonito stečenu imovinu oduzmu i vrate u socijalne fondove i budžet, kao što se to radi u svim prosperitetnim zemljama", poručili su iz Unije.

Unija slobodnih sindikata će, kako je najavljeno, podržati aktivnosti sindikalnih kolega iz KAP-a u njihovoj borbi za što kvalitetniji socijalni program i očuvanje što većeg broja radnih mjesta.

"Očekujemo i da će Vlada i Skupština izaći u susret sindikalnim zahtjevima i da će insistirati na odgovornosti za prethodna i sva buduća dešavanja u programu reorganizacije KAP-a", zaključeno je u saopštenju.

Privredni sud proglasio je u ponedjeljak stečaj u KAP-u, zbog duga koji je dostigao 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније