Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

23. 01. 2018. 08:02 >> 07:31
1

DRECUN UPOZORAVA

Rast cijena ne smije preći 3%

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je rast cijena od tri odsto na godišnjem nivou granica koju ne smijemo preći. Upozorava da se u Crnoj Gori ne može govoriti o inflaciji nego o indeksu rasta cijena, jer CBCG nema emisionu funkciju.

Inflacija u 2017, prema podacima Monstat-a iznosila je 2,8 odsto.

"Do tri odsto inflacije može biti i stimulativno za ekonomiju, ali ako se pređe ta granica teško se zaustavlja i ulazi se u veliki rizik",  objašnjava Drecun, koji smatra da povećanje PDV-a na 21 odsto ne bi trebalo da značajno utiče na rast cijena.

Dostizanje inflacije od pet odsto, ističe, za ekonomiju koja ne emituje novac bila bi katastrofa.

"To bi bio pokazatelj mnogih slabosti u ekonomiji, ali ne smatram da ćemo dosegnuti tu granicu pod uslovom da se okrenemo jačoj supstituciji uvoza i jačanju realnog sektora odnosno smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, prije svega preko poljoprivrednih proizvoda, gdje najbrže možemo da ostvarimo efekte", kazao je Drecun i podvlači da ne treba poistovjećivati rast cijena sa inflacijom.

On kaže da je inflacija kompleksna pojava, u kojoj je odnos ponude i tražnje samo jedan od elemenata koji utiču na njenu visinu.

"Kod rasta cijena u našoj ekonomiji cijena inputa je faktor na koji ne možemo da utičemo. Cijene mogu rasti i zbog negativnih očekivanja, kad se cijene zidaju na psihološkoj osnovi, što je teško kontrolisati", kaže Drecun.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније