Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 07. 2013. 12:46 >> 20:01
20

TEŠKO ALI RJEŠIVO

Đukanović: KAP održivo preduzeće

Kombinat aluminijuma je održivo preduzeće ukoliko se obavi njegovo restrukturiranje, a ugovor o njegovoj privatizaciji je najbolji ugovor koji je država potpisala sa nekim strateškim partnerom i nije izraz ni neznanja ni korupcije, kazao je premijer Milo Đukanović u susretu sa novinarima.

Ðukanović je, na konferenciji na medije, kazao da politički konkurenti pitanje KAP-a koriste da bi ubirali poene. Odbacio je optužbe da je neko iz KAP-a odnio novac, jer je kako kaže, fabrika u gubitku.

Đukanović je saopštio i da se Vlada u proteklih 100 dana rada najviše bavila KAP-om. On je podsjetio šta je Vlada uradila za KAP kako bi ta kompanija opstala. Đukanović je rekao da je, od januara 2006. do decembra 2012., KAP ostvario prihod od milijardu i 256 miliona eura, dok su troškovi bili 96 miliona viši od prihoda u tih šest godina.

On je ocijenio da je politikantska prevara da je neko iz KAP-a odnio novac, jer je, kako kaže, KAP poslovao sa gubitkom.

"Politikantska prevara je da je neko iz KAP-a odnio novac. Za ovih šest godina, KAP je izgubio 96 miliona eura”, rekao je Đukanović.

Premijer tvrdi i da KAP, pri postojećem stanju na berzi, ne može otplaćivati dugove. On kaže da je za Vladu imperativ da rješava probleme u KAP-u, kako bi tu fabriku doveli u red i izbjegli unošenje haosa u crnogorsku privredu.



Premijer kaže da je ugovor o privatizaciji KAP-a dobar i da nije posljedica ni neznanja ni korupcije, već su to, kako kaže Đukanović, ocjene nekoga ko ne poznaje situaciju u KAP-u.

"Neistina je da je ugovor o poravnanju napravljen nesavjesno. Zaključcima Skupštine iz 2007. sve šanse su propuštene", kazao je Đukanović. 

Đukanović kaže da će KAP biti tržišno održiv pod pretpostavkom da se proizvodi maksimalno 50 hiljada tona aluminjuma sa 500 radnika. U tom slučaju bi struja iz domaćih izvora, kako kaže, koštala 37,5 eura po megavat satu, sa subvencijama Vlade od 10 eura po megavasatu.

Da bi se riješio dug prema Elektroprivredi, Vlada predlaže rebalnas budžeta. Đukanović, međutim, kaže da možda postoji i drugo rješenje.

 

Premijer kaže da su sve odluke o KAP-u donesene u skladu sa najboljim ekonomskim i socijalnim interesima Crne Gore.

"Stojimo iza svojih politika, ali ukazujemo na greške u odlukama koje su donijeli državni organi”, poručio je Đukanović.

 

O Potrubaču saznao iz medija

Đukanović kaže da je za hapšenje finansijskog direktora KAP-a Dmitrija Potrubača saznao iz medija.

Nije odgovorio na pitanje da li je Potrubač jedini krivac za krađu struje u KAP-u. Đukanović je samo kazao da ne pripada premijeru da to komentariše, jer je to u nadležnosti tužilaštva.

 

Sada bih drugačije koncipirao Vladu

Đukanović je saopštio da bi sada, vjerovatno, Vladu koncipirao na drugačiji način nego što je to uradio u decembru, navodeći da to ne znači da vidi ograničenja u sprovođenju politike.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje o rekonstrukciji Vlade, rekao da za njega rekonstrukcija nije nešto što bi bila politička atrakcija.

»Ona je, svakako, u svakom društvu medijska atrakcija, za mene nije, za mene je to otvoreno pitanje prilagođavanja Vlade i njenog personalnog sastava na svim pozicijama onome što su izazovi sa kojima se Vlada suočava«, kazao je on novinarima.

Đukanović je rekao da ne bi bio iskren ako ne bi kazao da je u dosadašnjem periodu rada Vlade uočio i njene dobre i slabe tačke.

»I da bih već sada vjerovatno drugačije koncipirao Vladu, kroz neka personalna rješenja, nego što sam to uradio u decembru. Ali to ne znači da tu vidim neke limite u realizaciji Vladine politike«, pojasnio je on.

Đukanović je ukazao na neka sistemska ograničenja u funkcionisanju političkog sistema koji, dodao je, dovode u pitanje efikasnost i efektivnost Vladine politike, a to nije pitanje personalnog njenog sastava.

 On je rekao da je u pitanju problem na kom se svi moraju angažovati i vidjeti kako razriješiti to pitanje u korist efikasnog funkcionisanja svih djelova sistema vlasti u interesu građana.

»Ne otimam se za posao, znam kolika je ogromna odgovornost Vlade i uvijek ću sa zadovoljstvom prihvatiti svačiji savjet i pomoć, ali smatram da nije dobar pristup u kojem se na određenim političkim mjestima u državi sa viškom politizacije i zamjenom ciljeva da se naudi Vladi, zapravo nanose dugoročne štete po ekonomske i društvene interese Crne Gore«, rekao je Đukanović.

Kad nema podršku većina, Vlada treba da ode u opoziciju

On je poručio i da njemu nikad nije bio problem dobiti ili izgubiti izbore, proći ili izgubiti na provjeri povjerenju Vlade u parlamentu. »To su demokratska pravila igre. Kad Vlada nema podršku većine u parlamentu, treba da postane opozicija, oko toga nema dileme«, rekao je Đukanović.

Za Đukanovića je, kako je kazao, »sporno biti u Vladi koja zbog opstrukcija u sistemu nije u stanju da realizuje svoju politiku i na taj način neracionalno troši povjerenje građana«.

»To je dio politike na koji nikad nijesam pristajao, ne pristajem ni danas. Kad god dođem u takvu situaciju, imaćemo jasnu poruku iz Vlade – da raščistimo odnose ili će ovaj premijer za sebe pronaći, bez velikog problema, neko drugo profesionalno zanimanje«, dodao je on.

Đukanović je poručio da nije u Vladi da bi se zvao premijerom.

»Tu sam da bismo nešto uradili, sve dok postoji šansa da uradimo nešto, smatram da sam s pravom tu. Onda kad ne možemo nešto da uradimo zbog opstrukcije u sistemu, ima toliko zanimljivih stvari kojima bih se bavio, a neka se ovim bavi i odgovornost nosi onaj koji na neki način usporava realizaciju onih ciljeva koje možemo ostvariti u interesu prosperiteta države«, naveo je on.

 Prema riječima Đukanovića, besmisleno je biti u Vladi ako nijeste u stanju da savladavate probleme na koje nailazite.

On je poručio da promjena vlasti u demokratskoj proceduri nije problem. »Problem je ako ste dio vlasti koja ne ispunjava svoj program i preuzeta obećanja. Neću sigurno biti dio takve Vlade«

On je, govoreći o koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), rekao da nije neko ko tako lako mijenja stanovište. »Ako duže već od 15 godina ostvarujem saradnju sa SDP, onda je jasno da sam i dalje sklon toj saradnji«.

»Ali, mislim takođe da odgovor ne bi bio cjelovit ako ne podsjetim da smatram poželjnim vršenje vlasti i smatram važnim očuvanje koalicije samo u mjeri u kojoj je vlast u stanju da efikasnim radom rješava društvene probleme i ispunjava očekivanja građana. Od toga zavisi moj odnos prema ovoj i svakoj drugoj koaliciji«, saopštio je Đukanović.

 

Prilog Tatjane Debeljević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније