Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

09. 02. 2018. 08:35 >> 08:55

CBCG SAOPŠTILA

Nerealan rast kamata na štednju

Nije iznenađujuće što su kamatne stope na kredite u Crnoj Gori na istorijskom minimumu, saopštili su iz Centralne banke (CBCG) dodajući da je nerealno očekivati povećanja kamatnih stopa na štednju.


Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi ozvaničio je 25. januara nove smjernice u monetarnoj politici te finansijske institucije.

Kako je naveo, kamatne stope za refinansiranje ostaće na nuli, aktivne kamatne stope iznosiće 0,25 odsto, dok je za depozite kamatna stopa negativna, što znači da će se čuvanje sredstava u bankama naplaćivati 0,4 odsto od ukupnog iznosa.

Prema njegovim riječima, malo je moguće da one budu promijenjene do kraja godine, jer su u pitanju stimulativne mjere za evropsku ekonomiju, posebno eurozonu. 

Iz CBCG su Dnevnim novinama kazali da takve kamatne stope imaju pozitivne i negativne efekte, odnosno da destimulišu štednju, ali podstiču potrošnju i investicije. 

Oni su istakli da stimulativnom monetarnom politikom ECB želi da podstakne brži rast ekonomija eurozone u uslovima kada je inflacija ispod ciljnog nivoa.

Pozitivne strane takve politike se, kako su dodali, manifestuju u tome što su krediti jeftiniji i dostupniji. 

„Stoga nije iznenađujuće što su kamatne stope na kredite u Crnoj Gori na istorijskom minimumu. Takođe, negativne kamatne stope utiču i na jeftinije zaduživanje drržave i na taj način, ublažavaju teret otplate javnog duga”, naveli su u CBCG.

Prema podacima vrhovne monetarne institucije, u Crnoj Gori je prošle godine zabilježen konstantan pad prosječnih kamatnih stopa, onih po kojima se korisnici zvanično zadužuju, kao i onih po kojima bankama vraćaju pozajmljena sredstva.

Iz CBCG su rekli da su posljednjeg dana prošle godine, prema preliminarnim mjesečnim izvještajima o poslovanju banaka, prosječna ponderisana nominalna i efektivna kamatna stopa na ukupne kredite o kojima su banke izvijestile Regulatorni kreditni biro, bile na najnižem nivou u jednogodišnjem periodu. 

„Iznosile su 6,16 odsto za nominalnu, odnosno 6,81 odsto za efektivnu kamatnu stopu, dok su na kraju 2016. respektivno bile 6,74 odsto, odnosno 7,45 odsto”, istakli su u CBCG.

I kamatne stope na depozite bilježile su konstantan pad tokom prošle godine, pa je na kraju decembra pasivna prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 0,69 odsto u poređenju s krajem 2016. godine kada je bila 0,93 odsto - bilježi pad od 0,24 procentnih poena.

Iz CBCG su ukazali kako je, uz uvažavanje jednogodišnjeg trenda i stanja na finansijskim tržištima, za očekivati dalje blago smanjenje aktivnih kamatnih stopa. 

U prilog tome, kako su dodali, idu i zadovoljavajuća likvidnost banaka i pojačana konkurencija na bankarskom tržištu. 

„Što se tiče kamatnih stopa na štednju, nije realno očekivati njihovo povećanje, imajući u vidu da su banke visoko likvidne“, rekli su iz CBCG podsjećajući da likvidna sredstva banaka iznose preko milijardu EUR. 

Iz CBCG su istakli da i na međunarodnom finansijskom tržištu postoje negativne kamatne stope na likvidna sredstva

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније